Снимка: архив, Reuters
fallback

Преговарящите от страна на ЕС и на Великобритания са постигнали сделка за Brexit. Това се казва в изявление на Еврокомисията.

„Преговарящите на ЕС и Великобритания след повече от две денонощия непрекъснати преговори постигнаха договореност „по допълнителния протокол за Северна Ирландия и политическата декларация, които допълват споразумението за излизане на Великобритания от ЕС“. Това написа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Twitter.

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и това свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам Срещата на върха на ЕС да одобри тази сделка", заяви Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Oще по темата

Британският премиер Борис Джонсън също заяви, че Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за "страхотна" нова сделка за Brexit и призова британските законодателите да я одобрят през уикенда.

"Имаме страхотна нова сделка, която да ни върне контрола", написа Джонсън в Тwitter.

"Сега парламентът трябва да одобри новата Brexit сделка в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, Национална служба по здравеопазване, насилието и престъпността в страната", допълни той.

Ръководителите на държавите членки на ЕС ще проведат свое заседание днес и утре, в него участва и българският премиер Бойко Борисов.

Постигнатото днес споразумение трябва да бъде одобрено и от Европейския и от разделения британски парламент. От северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) вече заявиха, че няма да подкрепят сделката. Джонсън няма мнозинство в парламента и без гласовете на представителите на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието.

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин също призова депутатите да отхвърлят споразумението. "Най-добрият начин да се подреди Brexit е да се даде последната дума на хората на публично гласуване", коментира Корбин.

Основна пречка през сключването на сделка бе т.нар. предпазен механизъм за избягване на „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние поясни, че новата сделка се основава на четири основни елемента:

- Северна Ирландия ще остане приведена в съответствие с ограничен набор от правила на ЕС, по-специално свързани със търговията със стоки;

- Северна Ирландия ще остане на митническата територия на Обединеното кралство, но ще "остане като точка на влизане" в единния пазар на ЕС;

-  Ще има споразумение за запазване целостта на единния пазар и удовлетворяване на законните желания на Обединеното кралство за данък добавена стойност (ДДС);

-  Представителите на Северна Ирландия ще могат да решат дали да продължат да прилагат правилата на Съюза в Северна Ирландия или не на всеки четири години.

В ревизираната политическа декларация за бъдещите отношения е заложен модел, основан на споразумението за свободна търговия с нулеви мита и квоти между ЕС и Великобритания, съобщи Барние и подчерта:

„По тази точка правителството на Борис Джонсън направи ясен избор и по-точно за бъдещите ни икономически отношения - за споразумение за свободна търговия. Всякакви други възможност и по-точно създаването на обща митническа територия бяха премахнати. Това, което обаче не може да се премахне, е нашата географска близост, както и силното преплитане на нашите икономики“.

На въпрос какво следва, ако британският парламент не одобри постигнатото споразумение, Барние отговори: „Да, истина е, че имаме опит“ и каза, че затова е предпазлив.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 4 години

бай-бай Британия.ние оставаме с Франция и Германия.

61

минувач

преди 4 години

Никой няма да ги пусне да излязат от ЕС, не се заблуждавайте!

60

Анонимен

преди 4 години

Британците искат да запазят привилегиите на членовете на Евросъюза,но да не дават членския си внос.Свободното придвижване стоки и хора те го разбират само еднопосочно,т.е от Великобритания към другите държави,но не и обратно.Ако това имат пред вид под "страхотна сделка",по-добре да се закрива Евросъюза и всички обратно в средновековието.Но Меркел,Макрон и останалите не биха позволили това.

fallback