Снимка: БТА
fallback

Bренският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел отправиха общ призив тази вечер към Турция да спре операцията срещу кюрдските сили в Сирия, защото има опасност тази операция да създаде неудържима хуманитарна ситуация и да помогне на Ислямска държава отново да се появи в района, предаде Франс прес.

"Разговаряхме с президента на САЩ - единият от нас с Доналд Тръмп, другият с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Изразихме ясно пред тях общата ни воля това настъпление да спре", каза френският президент преди двамата с Меркел да вечерят в Елисейския дворец.

"Разговарях един час с президента Ердоган, трябва да отчитаме интересите на сигурността на Турция. Но ние мислим също, че трябва да се сложи край на турското нахлуване, защото има хуманитарни съображения и не можем да приемем тази ситуация срещу кюрдите", каза Ангела Меркел.

"При тази ситуация ще действаме много съгласувано, както действахме, за да кажем на турците, че прекратяваме всички наши продажби на оръжие, както и по отношение на инициативите през следващите часове и дни", каза Макрон.

Той призова европейците към единство в този труден и тревожен момент. "Европа не може да си позволи лукса да води безсмислени разправии и дребни спорове, нито да добавя вътрешни кризи към напреженията в света", добави френският президент.

Макрон свиква спешно заседание на силовите министри късно тази вечер, за да обсъдят вариантите на действия след турското настъпление, съобщи Елисейският дворец. Франция е един от основните партньори във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава и иска да се свика спешна среща на страните от коалицията, добавя Ройтерс.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че Рим иска възможно най-бързо Европейският съюз да обяви мораториум над продажбите на оръжие за Турция, предаде Франс прес.

"Италианското правителство работи от вчера, за да започне възможно най-бързо обсъждане в Европейския съюз на мораториум над продажбите на оръжие за Турция", се казва в съобщение на правителството. Конте каза, че въпросът трябва да бъде обсъден на утрешното заседание на външните министри от ЕС, както и на срещата на европейските лидери в четвъртък и петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 4 години

Когато създаваха ИДИЛ и разсипваха Сирия, когато поощряваха главорезите, никой от Запада ме протестираше, даже баба Килъри организираше подкрепа за тях. Когато Франция нападна Либия, пак си траеха заради петрола и газа, та защо се напъват сега?

44

Анонимен

преди 4 години

Меркел сега ли се сети за хуманитарната криза в Сирия или иска да си вдигне, някак си, рейтинга?Къде беше Меркел, когато Сирия искаше хуманитарна помощ? Какво направи Меркел, когато нейното НАТО и нейните господари от САЩ бомбардираха сирийската армия, защото беше приклещила дтенцето им ИДИЛ?Хайде, нЕма нужда от толкова грижа, едва ли на сирийците им е дотрябвала!Друг е въпроса за Турция - тя в момента продължава политиката на НАТО и САЩ, за ДОвнасяне на нестабилност в региона!

43

Jas

преди 4 години

Е сериозно ли "Вренски президент"?Боже мой, разбирам, че грешки стават, но статия, която се публикува, би трябвало да мине поне през елементарна едиторска контрола...Що се отнася до агресията на турците в Сирия, другояче не може да се нарече, не случайно Ердоган в миналото говори с умиление за великата Отоманска империя. Сирия е била част от нея, да не забравяме, че България също и лично аз не бих се осланял на помощ от НАТО и ЕС, ще ни прежалят много бързо със същите приказки.

fallback