Снимка: Reuters
fallback

Втори кандидат за член на Европейската комисия не можа да издържи препитването в Европейския парламент.

Номинираната от Франция Силви Гулар, която трябва да заеме поста на комисар за вътрешния пазар, ще трябва да отговори на допълнителни писмени въпроси и евентуално да се яви на повторно изслушване. Това решиха говорителите на политическите групи в две парламентарни комисии - за вътрешния пазар и потребителите и за Промишленост, изследвания и енергетика, след продължило три часа днес в Брюксел препитване на кандидатката.

Вчера и полският претендент - Януш Войчеховски, беше върнат на поправителен от земеделската комисия след неубедително представяне като кандидат за еврокомисар за земеделието.

Макар че френската кандидатка се представи убедително по съдържанието на ресора си, който освен вътрешния пазар, включва и услугите, космическата, индустриалната и цифровата политика, туризма и фонда за отбрана, Гулар не можа да се защити достатъчно от съмненията за конфликт на интереси.

Във Франция срещу нея се води дело, че като евродепутат е плащала с европейски пари на свой помощник за политическа работа във Франция. По случая тече и разследване на европейската служба борба с измамите ОЛАФ. Заради скандала Гулар подаде оставка като министър на отбраната на Франция.

Второто обвинение срещу нея е, че като евродепутат е получавала огромни хонорари като консултант на американска неправителствена организация. Евродепутати изразиха съмнения, че тя е можела да предава информация на собственика на организацията - милионер-предприемач.

Гулар отрече и двете обвинения, като посочи, че правната комисия на ЕП не е открила конфликт на интереси при нея. Тя настоя, че делото във Франция не е приключило и че трябва да се съблюдава презумцията за невиновност.

По отношение на работата си за американския аналитичен център тя отрече да е споделяла информация, макар да не отхвърли категорично предположенията на депутати, че американският милионер има бизнес интереси и в Европа и че тя като индустриален еврокомисар може да му е полезна, като ги определи като хипотетични.

Според част от депутатите ресорът на френския кандидат за еврокомисар е прекалено голям и не е по силите на един човек да го развива във всички направления.

Проблемите с Гулар и Войчеховски идват на фона на отхвърлените кандидати от Румъния Рована Плумб и от Унгария Ласло Трочани, при които беше установен конфликт на интереси и те трябва да бъдат заменени с нови.

Евродепутатите одобриха днес кандидатите за комисари за правосъдието Дидие Рейндерс, за здравеопазването Стела Кириакидес, за равенопоставеността Хелена Дали, за международното сътрудничество Юта Урпилайнен, както и Никола Шмит, който ще отговаря за работните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

до 6

преди 4 години

искаш да кажеш 3 до 5 години, вторият мандат на Великата Бяла Надежда - Президент Доналд Тръмп, ЕС няма да може да просъществува!!

5

Анонимен

преди 4 години

До 5Ще доживееш да го видиш разпаднал се ако живееш 300 години

4

Анонимен

преди 4 години

Нагли, корумпирани, пластмасови човечета и кариерни чиновничета със завиден стаж в нищоправенето. Ето това е ЕС. Изключително много се радвам, че тоя пародиен съюз се разпада стремглаво и ще доживея да видя неговия болезнен край.

fallback