Снимка: Reuters

Италианската компания Пиаджо (Piaggio), производител на известните мотопеди Веспа (Vespa), изгуби дело за авторски права в Съда на Европейския съюз срещу китайски конкурент, предаде ДПА.

Пиаджо твърди, че дизайнът на мотопед, произвеждан от китайската Чжъцзян Чжунън индъстри груп (Zhejiang Zhongneng Industry Group) и регистриран в службата на ЕС за интелектуална собственост през 2010 година, е прекалено подобен на продукта Веспа Ел Екс (Vespa LX).

След като изгуби две обжалвания в европейската служба за интелектуална собственост през 2015 и 2018 година, италианската компания поиска Съдът на Европейския съюз да се намеси и да отмени регистрацията на мотопеда на китайската компания. Искането й обаче отново бе отхвърлено.

Общият съд на ЕС отхвърля обжалването на Пиаджо срещу решението на службата на ЕС за интелектуална собственост и така потвърждава, че то е законно, се посочва в изявление.
Според съда от Люксембург дизайнът на мотопеда на Чжъцзян Чжунън е достатъчно различен от този на Веспа Ел Екс и потребителите няма да се объркват.

Докато при модела на Чжъцзян Чжунън преобладават острите форми, моделът на Пиаджо залага за облите форми, се посочва в изявление на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase