Снимка: Reuters

Първо искам да се обърна към всички българи. Ние работим заедно, ръка за ръка с вашето правителство и съотвeтните министри. Изпратили сме множество екипи, не само тази година, а от 2016 година. От наша страна сме положили не малко усилия, но вие българите трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Това каза в специално интервю за БНТ европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис по повод разразилата се тежка епидемия от африканска чума по прасетата.

По думите му, вирусът е невидим, непредвидим и затова по-голямата част от страната вече е заразена. Румъния пък вече е напълно обхваната от болестта и това дава основание на ЕК да счита ситуацията за регионален проблем.

Още по темата
"Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност", обясни Андрюйкайтис.

Еврокомисарят беше категоричен, че ЕК и националните правителства правят всичко възможно да вземат най-рационалните мерки за справяне със ситуацията, но и призна, че винаги ще има представители на правителства, които ще са против тези мерки, както и местни управи, които дори отричали съществуването на вируса заради фалшиви новини и дезинформация.

"Хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални", изтъкна той.

На въпрос дали наистина е нужна пълна евтаназия и дали това не е прекалено, Андрюкайтис беше отново категоричен - няма как да се мине без тази мярка.

"Евтаназията е абсолютно необходима. Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминъка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България", обясни еврокомисарят и допълни, че не може да се позволи разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.

Иначе Европейската комисия вече е представила на България нужните лабораторни тестове, съвети и стратегии, които правителството трябва да изпълни изцяло - да се спазват превантивните мерки, да се прилага правилен подход, когато става дума за лов, както и да се противодейства на нерегламентираната търговия и производство на месо. Кампанията за информираност трябва да обхване всички на правителствено, общинско и гражданско равнище,  "защото само така можем да справим".

"Моля Ви, изпратете това съобщение към всички българи. Не става въпрос за взимане на страна в тази ситуация. Не става въпрос за политически игри. Мерките трябва да бъдат приложени изцяло. Все едно сте на кораб - създадете ли паника и не направите ли нищо по въпроса, корабът е обречен", завърши еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase