Снимка: Reuters
fallback

Днес в дебат с евродепутатите водещият кандидат за председател на Европейската комисия - германката Урсула фон дер Лайен, представи своята визия за развитието на институцията. Очаква се нейната номинация да бъде гласувана с таен вот с хартиени бюлетини тази вечер около 19 ч. българско време.

Като посочи колективната необходимост за „здрава планета като нашето най-голямо предизвикателство и отговорност“, г-жа фон дер Лайен предложи по-амбициозни цели за намаляване на емисиите - от 50% до 55% преди 2030 г. и се ангажира да предложи „зелен курс за Европа“ и европейско законодателство в областта на климата в рамките на първите 100 дни от поемане на длъжността. Тя също представи планове за устойчиви европейски инвестиции (както и частичната конверсия на фондовете на ЕИБ в „климатична банка“) с цел предоставяне на един трилион евро в инвестиции в рамките на десетилетие.

Oще по темата

Друг основен приоритет за германката ще бъде създаването на икономика, която "да работи в полза на гражданите".  За да може да се реализира това, обаче, „всички трябва да си поделят тежестта“ - включително технологичните гиганти, които осъществяват дейностите си (и трябва да продължат да го правят) в Европа, но не плащат на гражданите за достъпа до човешки и социален капитал в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди и своето виждане за  балансирано представителство на половете в колегиума на членовете на Комисията през нейния мандат. Тя също подчерта необходимостта от решителни мерки в борбата срещу насилието над жените. Поради тази причина тя иска насилието над жени да бъде дефинирано като престъпление в Договорите на ЕС, като паралелно се довърши присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

Кандидатът за шеф на ЕК изложи и вижданията си за принципите на правовата държава като европейска ценност, като обяви, че има за цел да установи механизъм за наблюдение на ниво ЕС успоредно със съществуващите мерки. Намеквайки за антиимигрантиските политики на някои от страните - членки като Италия, тп изтъкна, че тези европейски ценности също трябва да включват задължението за спасяване на човешки животи в морето и трябва да доведе до хуманна гранична политика. Фон дер Лайен препотвърди своята подкрепа за "Дъблинското споразумение" и добави, че  възнамерява да гарантира броят на граничните служители на Фронтекс да бъде 10 000 до 2024 г., а не преди 2027 г., както и това всички страни да поемат своя дял от отговорността на базата на европейската солидарност.

Друга освовна идея на германката е провеждането на двугодишна конференция за Европа от 2020 година, в която гражданите ще поемат водеща и активна роля.

Тя също обяви своята пълна подкрепа за правото на инициатива на Европейския парламент, като се ангажира с представянето на законодателно предложение в отговор на всяка резолюция, която е гласувана от мнозинството от членовете на Парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Анонимен

преди 4 години

Западна Европа става ислямски халифат. Европа ще остане само в славянско-православния свят. Ние ще си запазим културата, а на запад нека опитите за раждаемост от мъжко упе да продължават. https://youtube/watch?v=IhXT6XrxH_MСкоро Турция ще се подмазва на България за парче хлебец като се вдигнат на възстание кюрдите и лазите

116

Анонимен

преди 4 години

Колко ще е минималната европейска заплата ако ще е 400 евро мИрси

115

Анонимен

преди 4 години

целият ес мес е куха история

fallback