Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

 Двоен стандарт при близо 30% от хранителните продукти в различните държави на Европейския съюз. Проучени са 1400 хранителни продукта в 19 държави. А 1/3 от тях се продават с еднакви опаковки и под една и съща марка, но с различен състав, твърдят от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

Еднаква опаковка, но с различно съдържание е възможно, според потребителите, защото за тях сме "друга категория хора".

Oще по темата

Според експертите разминаването в качеството на различните храни е много повече. "30% сме хванали, но иначе са много повече. За да ги хване българската държава, трябва да отиде в половин Европа да си купи продукти и да ги сравни със сегашните у нас", обясняват те.

Според специалистите трябва да има единен регистър, за да може властите в конкретната страна да проверяват къде е регистрирана и с каква рецепта стоката, предаде Bulgaria ON AIR.

Напитки, бульони и плодово кисело мляко без плодове са само част от продуктите, в които има драстични разлики с тези, консумирани в останалата част на Евросъюза. Наличието на фруктоза вместо захар може да навреди на здравето ни.

През последните години качеството на детските храни у нас се е изравнило с качеството на предлаганите в магазинната мрежа в Западна Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

И.Б.

преди 4 години

Решението е всеки или поне един член на семейството да си купи градина и да си сади всякакви зеленчуци. Не е нужно да се пият кока кола или подобни вредни напитки. Не е нужно да се ядат подсладени кисели млека без истински плодове и т.н. и т.н. Бъдете по-взискателни към себе си, купувайте само качествени български стоки. Откакто си отглеждам плодове и зеленчуци сама, усещам дивния божествен вкус на природата.

23

...

преди 4 години

A? Добро утро.Във Франция, на етикета пише - Кайма за животни - 2 евро, За хора е по над 6 евро.В България - Всички продават кайма на промоция. Стара Планина (дето уж е хубавата, с БДС) за 3 лева. Хапваш ли българино? КИфтета?

22

стандртизация

преди 4 години

За да се говори за "двоен стандарт",трябва да има ЕДИНЕН стандарт за всяка отделна стока - сирене, бисквити, напитки, ЕN-европейски стандарт.Такова нещо обаче липсва! Всеки производител има собствена документация за всяко отделно производство и може да си влага или спестява каквото си ще!Позовават се на национални вкусови особености и дрън-дрън ярина.Само шум се вдига и нищо няма да излезе.Единен стандарт никога няма да има, а дори и да се появи такова нещо ще е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО,А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

fallback