Снимка: архив Reuters

Северна Македония и Албания получиха втора препоръка днес от Европейската комисия да започнат преговори за членство в ЕС.

След като миналата година страните членки отложиха старта на преговорите с година, днес Комисията отново докладва, че двете балкански държави са готови за отваряне на преговорни глави.

"Северна Македония и Албания си свършиха работата и сега е ред на ЕС да си изпълни ангажимента. Топката е в полето на Съвета", заяви върховният представител за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Още по темата
Македония се надяваше да получи дата миналото лято, веднага след подписването на Преспанското споразумение, уреждащо спора за името й с Гърция, но главно заради Албания беше отложена с година от Съвета. Някои страни членки, сред които Германия и Франция, изразиха опасения заради големия брой албанци, търсещи убежище в ЕС и за високата международна престъпност, свързана с дейността на албански банди в Европа.

Сега, според Комисията, Тирана е извършила "голяма промяна на правосъдната си система", в борбата с корупцията и е участвала в междунардни операции срещу криминалните кръгове.

Северна Македония пък получи от еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан похвали за изпълнението на Преспанското споразумение, за икономическите реформи, борбата с корупцията, както и за проведените през май президентски избори.

"С прилагането на Преспанското споразумение и споразумението с България година по-рано, Македония стана пример за добросъседски отношения и в момента е единствената държава в Западните Балканите, която няма неуредени спорове със съседите си", заяви Хан.

Могерини добави, че Албания и Македония са успели да се възползват от предоставената им от Съвета възможност да довършат подготовката си. За да получат дата за начало на преговори, Скопие и Тирана се нуждаят от единодушното одобрение на страните членки на ЕС. Това може да стане най-рано през октомври или през декември.

За разлика от двете балкански отличнички, Сърбия и Черна гора, които вече преговарят с ЕС, получиха препоръка да се фокусират по-настойчиво върху правосъдните реформи и борбата с корупцията, а Белград - и към уреждане на споровете с Косово. Европейската комисия ще направи нов опит през юни да разблокира разговорите между Белград и Прищина, но Косово трябва да се откаже от двойните мита, с които облага сръбските стоки и да изпълнява споразумението си за асоцииране, каза еврокомисарят Хан.

Босна и Херцеговина
също не получава поощрение от Брюксел в годишния доклад за напредъка си. Вместо това Еврокомисията й дава съвет да побърза със съставяне на правителство, каквото няма след изборите миналия октомври.

Федерика Могерини заяви днес, че Турция остава кандидат за членство в ЕС, но че миналата година се е отдалечила още повече от Европа въпреки заявленията на правителството, че продължава да се стреми към влизане в Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase