Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 22.04.2019

Експерт: Събитията в Македония са определящи за Европа

Резултатите от преброяването на бюлетините от вчерашния първи тур на президентските избори в Северна Македония сочат, че на балотаж един срещу друг застават кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

"Събитията в Македония са част и от бъдещето на България. Те трайно ще определят както ситуацията на Балканите, така и в Европа. На изборите, които ще се проведат на 5 май, е повече от ясно, че албанците ще бъдат факторът, който ще наклони везните в една или друга посока", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина доц. Спас Ташев.

Първият кръг от президентските избори премина с най-ниската избирателна активност в сравнение с предходни такива за държавен глава.

Според доц. Ташев докато Русия активно работела за защитата на собствените си интереси, България не правела нищо по въпроса за постигането на целите си.

"Управляващите трябваше да се замислят, че няма да стигнат доникъде с решаването на историческите въпроси посредством подхода, който са си избрали към югозападната ни съседка", допълни още той.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Ташев подчерта, че въпреки, че през последните години ситуацията в Македония се е променила, към ден днешен няма как да говорим за завръщане към трайни приятелски взаимоотношения.

За да бъде избран новият държавен глава на Република Северна Македония, ще трябва да гласуват повече от 40% от регистрираните гласоподаватели, т.е. 723 253 избиратели.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 месеца

Този е експерт по ядене на македонски
наденички .

7

Македонец

преди 2 месеца

Пиндарски е македонския Плевнелиев.

6

Анонимен

преди 2 месеца

Чак пък определящи за Европа... Те не са определящи за нас и дори Балканите. Определящи за Европа ще бъдат европейските избори през Май и състава на европарламента. Там ще им възможност да се промени политиката по миграцията, да се помогне на европейския малък бизнес, да се спре с джендър пропагандата и т.н. Македониа е и ще остане незначителна периферия с огромни претенции. Но такива има много