Снимка: Reuters
fallback

Комисия от полски експерти е изчислила, че Полша е понесла щети за около един трилион долара през Втората световна война, предаде ТАСС.

Oще по темата

Руснаците вън, американците вътре, германците долу: НАТО на 70 години

В публикувано днес интервю в списанието "Шечи" (Мрежи) депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Аркадиуш Муларчик, оглавявал комисията, казва, че нейната цел е била да установи размера на "военните загуби" на страната. Депутатът припомня, че в отчета за военните загуби, изготвен през 1947 г., полските щети са оценени на 48 милиарда щатски долара (сегашни 850 милиарда).

Муларчик казва още, че в близко бъдеще докладът на комисията ще бъде представен на ръководството на Полша и че съдържанието му ще стане достояние на обществеността. "Смятам, че би била добра идея документът да бъде публикуван на 1 септември 2019 г., на 80-годишнината от германското нападение срещу Полша".

Темата за репарациите започва да се обсъжда в Полша от юли миналата година. Тогава лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви, че страната никога не е заявявала, че се отказвала да иска репарации от Германия заради окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Велика Франция

преди 4 години

Полша има всяко право да иска компенсация, както и Франция. Германските зверове клаха европейци така както монгoлец не ги е клал. Без Франция и френските просветителски и революционни идеи за нация, сега нямаше да има Германия. Щяха да си останат нацепени на стотици държавици. Франция е със статут на победител и в двете световни, а Наполеон смазва Прусия за 2 седмици. Германците са комплексирани от цивилизационното превъзходство на Франция, която създава и ЕС.Vive la France! Vive la Republique!

42

Deutschland

преди 4 години

По време на студената война, Полша подписва договор, с който се отказва от всякакви претенции за репарации. Втората световна свърши преди 80 години, така че хайде стига вече са я въртяли тази ролка и са се изкарвари жертви. Полша е получила достатъчно от Германия под формата на еврофондове и инвестиции. Над два милиона поляци работят в Германия. Цялата им икотомика се крепи на немски фирми, замоди и корпорации. Полша е получила достатъчно от Велика Германия. Deutschland uber alles!

41

Анонимен

преди 4 години

За евреите има всякакви компенсации и се надига вой денонощно, но за милионите изклани източноевропейци се мълчи сякаш са втора категория хора. Германия плати репарации на евреите, защо да не компенсира семействата на ДЕСЕТКИТЕ милиони избити по особенно жесток начин източноевропейци? Германия и Болшевишки СССР съсипаха Източна Европа. Това трябва да се знае и трябва да се говори открито. Германците да не се правят на ударени. Богата държава, а се държи недостойно, срамно и цинично.

fallback