Снимка: Reuters

В Полша днес ще се състоят протести по повод ареста на правозащитна активистка, поставила цветовете на дъгата - символ на общността ЛГБТ, върху ореола на Дева Мария от почитана от полските католици икона "Божията майка от Ченстохова", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Джендър въпрос в евроанкета, целта е следващият Европарламент

Министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински написа в Twitter, че жената е била задържана вчера в централния град Плоцк и към нея ще бъдат предявени обвинения в светотатство. Наказателният кодекс на Полша предвижда мерки като глоба, ограничаване на свободата или затвор до две години за лице, което накърнява публично религиозните чувства на други лица, предава БТА.

Според полски медии задържаната е 51-годишната Елжбета Подлешна от движението "Граждани на Полската република". По думите на министъра жената е била следена от органите на реда от няколко дни, но тя била в чужбина. При обиска във варшавското й жилище полицаи открили няколко десетки копия на хартия на ченстоховската икона с ореол в цветовете на движението ЛГБТ - лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални. През нощта на 26 срещу 27 април тя била разлепяла въпросните плакати из Плоцк върху контейнери за смет и преносими тоалетни, твърдят властите.

Хелзинкската фондация за правата на човека изрази становище, че действията на полските правоохранителни органи спрямо Елжбета Подлешна "нарушават конституционния принцип за пропорционалност и правните норми на процесуално-процесуалното право".

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.