Снимка: Reuters

Намира се в тихо селце на 30-на км от градския шум в Париж. Създало е микро система, която не убива, а дава шанс за живот. Ето как един добър пример от Франция се превърна в една от най-добрите здравни системи в света.

Повече от половин век френската асоциация "При най-малките" се грижи за хората с тежки увреждания.

В една от структурите й за деца и юноши до 18 години е Петя Тодорова. Българката предлага медико-психологична помощ на хора със специални нужди. В центъра на пълен пансион живеят 62 деца, а след настъпване на пълнолетие те постъпват в съседна сграда, която продължава грижите за тях до живот.

Всички нуждаещи се тук имат семейства. Родители и близки посещават децата ежедневно или през уикенди и ваканции. "Важно е да отбележим, че при нас няма изоставени деца. Всички идват от нормални семейства. Постъпват при нас на 2-3 годишна възраст. Родителите предпочитат да ги оставят тук, защото ние можем да положим много повече грижи за тях", казва Петя Тодорова пред Нова тв.

"При нас детето има своя социален живот, родителите също. И когато родителите идват да видят своето дете те му идват на гости, защото това е къщата на тяхното дете", посочва още тя.

За родителите центърът е нещо повече от втори дом. Той е семейство и възможност за нормален живот. Ателиета по музика, рисуване и изкуства, съчетани с разходки, кино и ваканции разнообразяват ежедневието на децата.

Според индивидуалните възможности се предлагат и адаптирани учебни занятия.

Годишната издръжка на едно дете в такъв център струва на социалната система във Франция около 90 000 евро. Всички необходими грижи и медикаменти за безплатни за самото семейство, но бъдещето на такъв център е под въпрос. Заплашени са от затваряне по препоръка от Европа, защото ги смята за старомодни.

Европейски доклад препоръчва на Франция поетапно да ги затвори и да ги трансформира в центрове в помощ в домашни условия. Според експерти във Франция страната не е подготвена за такава  реформа. "Нямаме нужните структури и организации. Един човек с множество увреждания изисква технически ресурс за да живее нормално и да излиза навън". До тогава целта на хората в центъра е да работят за усмивката на децата, живеещи там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase