Доналд Туск. Снимка: БТА
fallback

Само два дни след европейските избори лидерите на ЕС ще се съберат извънредно в Брюксел, за да обсъдят разпределението на висшите постове в основните евроинституции за следващите пет години.

Председателят на Съвета Доналд Туск съобщи веднага след завършването на срещата на върха в Сибиу, че ново събиране ще има на 28 май в Брюксел.

“Намерението ми е да проведа избора по бърз, гладък и ефективен начин”, заяви Туск, добавяйки, че ако не се постигне единодушие, ще подложи кандидатурите на гласуване.

Целта му е имената на новите топ шефове да са ясни в края на юни, когато евролидерите ще се съберат отново за редовната си среща в Брюксел, за да вземат формално решение.

Става дума за постовете на следващи председатели на Европейската комисия, на Съвета на ЕС, на Европейската централна банка, на дипломатическата служба и на Европейския парламент.

Мандатите на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, на дипломатическата служба Федерика Могерини и на ЕЦБ Марио Драги приключват в края на октомври, а на шефа на Съвета - Туск, на 30 ноември.

И най-отявлените евроскептици не искат разпадането на ЕС!

Туск подчерта, че за него е важно петте най-влиятелни поста да бъдат на хора, които идват от различни части на ЕС, граждани са на по-големи и по-малки държави и сред тях има както мъже, така и жени.

“Целта е проста: ние се нуждаем от ефективни институции и затова се нуждаем от бързи решения. Намерението ми е Европейският съвет да номинира новото ръководство на ЕС през юни. Призовавам всички да изпълнят своята отговорност, за да направят това възможно”, заяви Туск в румънския град Сибиу, където в четвъртък лидерите на 27-те държави от ЕС обсъждаха приоритетите за следващите пет години.

В подбора на кандидатите ще се включи и Великобритания, става ясно от решението на председателя на Съвета. ЕС й даде отсрочка от напускането до края на октомври.

Според Доналд Туск, който ще води преговорите с лидерите през следващите 2 седмици, за да подготви подкрепа за кандидатите, новите лидери на институциите трябва да са достатъчно смели да могат да защитават по-малките, по-слабите и новите държави в ЕС.

Евролидерите избират шефовете на Съвета и на ЕЦБ и предлагат за утвърждаване на парламента председателя на Еврокомисията, а шефът на дипломацията е еврокомисар, който трябва да се потвърди от парламента. Председателят на Европарламента се избира от евродепутатите, но назначенията се разглеждат едновременно, за да се осигури политически баланс при разпределението на постовете.

Oще по темата

В момента основните претенденти за шеф на Комисията са германецът Манфред Вебер, който е водещ кандидат на ЕНП и холандецът Франс Тимерманс от ПЕС. Белгийският либерал Ги Верхофстат се надява да оглави Европарламента, а шефовете на Бундесбанк Йенс Видеман и на Банк дьо Франс Франсоа Вилерой дьо Гало са най-често споменавани за наследници на Марио Драги. Сред имената за президент на Съвета се изрежда дори Ангела Меркел, както и латвийската президентка Далия Грибускайте.

В търсенето на компромис между интересите и симпатиите на различните европейски страни в надпреварата могат да се намесят и други играчи. Сред тях и главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, който не би отхвърлил да наследи Юнкер в Комисията. Част от страните членки, включително Франция и Люксембург, не са съгласни със системата с предварително селектирани кандидати и настояват лидерите да имат пълна свобода да излъчат предложения.

Евролидерите изслушаха и кипърския президент Никос Анастасиадес, който е настоял ЕС да вземе страна срещу незаконните сондажи на Турция за газ в кипърски териториални води. Той е бил подкрепен в апела си от гръцкия премиер Алексис Ципрас, който заяви, че ЕС трябва да излезе с обща позиция заради нарушаването на международното право.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира след срещата, че налагане на санкции на Турция не е обсъждано, но че въпросът не е затворен. Засега ЕС декларира подкрепа на Никозия и призова Анкара да съблюдава териториалния суверенитет на еврочленките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

Евросъюз ,се оказа непоносима отврат.Така и ние спрямо тях.Да извадим найгадното социално звено и като нидойдат или ги срещнем по света да гиторпилираме,за да ни уважават.Затовасе иска малко познания и подготовка.

16

Чиновник

преди 4 години

Като не ви харесва ЕС, защо все там емигрирате? Защо вместо в Германия, Холандия, Англия, Испания и т.н. не емигрирате в Русия, Северна Корея или Бангладеш?

15

Патриот

преди 4 години

До ШопоВ Добруджа не може защото българите не искаме. Ще измрем изглад като се отрови зърното, а не се знае кой ще иска да ни купува газа. Едно от малкото стратегически правилни решения на ББ, взето през първия му мандат

fallback