Педро Санчес. Снимка: Reuters
fallback

Победителят на парламентарните избори в Испания, социалистът Педро Санчес е единственият, който може да състави правителствена коалиция след раздробяването на десницата, но той реши да използва цялото време, с което разполага, най-малко един месец, пише Франс прес.

На 26 май испанците ще застанат пред урните за евроизборите, ще гласуват също на местни и много регионални избори (в 12 области от общо 17). Преди да избере варианта за коалиция Педро Санчес, ще трябва да оцени разположението на силите.

"Ще изчакаме да видим какво ще се случи на местните избори ( . . . ) в много автономни области, и разбира се, на евроизборите", заяви вчера председателката на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Кристина Нарбона в интервю за националното радио. "Нищо не ни притиска . . . все още сме в предизборна кампания", допълни тя.

Провалът на консерваторите

Педро Санчес може да си позволи да почака. "Можем да продължим да се занимаваме с текущите въпроси", подчерта вицепремиерката Кармен Калво.

Социалистите спечелиха изборите в Испания

Дошъл на власт без избори, след сваляне на правителството на консерватора Мариано Рахой с вот на недоверие, Санчес се чувства легитимиран от категоричната победа на парламентарните избори и спечелването на 123 места в 350-членния парламент. Още повече, че спечели мнозинство в Сената.

Той остави далеч зад себе си консерваторите от Народната партия (НП), подкрепата за които се срина до 66 депутати спрямо 137 на предишните избори през 2016 г.

Коалиция между партии от десницата вече не е алтернатива за съставяне на правителство. Евентуален съюз на НП с 57-те либерални депутати от "Сиудаданос" ("Гражданите") и крайнодясната партия Вокс, която влиза в парламента с 24 депутати, набира не повече от 147 места, далеч от необходимите 176 места за получаване на мнозинство в 350-членния парламент.

Вариантите пред Санчес

От друга страна, Санчес има няколко възможности. Може да продължи да управлява сам, както прави повече от 10 месеца, но този път със 123 депутати, а не с 85. "Ще се опитаме", заяви Кармен Калво, която отбелязва, че избирателите вече оценяват партията и правителството.

Санчес може да покани в правителството си "Подемос" ("Ние можем"), партията на радикалната левица, чиято подкрепа получи. Подкрепата за нея на изборите намаля - "Подемос" спечели 42 места спрямо 67 на предишните избори през 2016 г., което вече не й позволява да диктува на Санчес условията си. С подкрепата на малките регионални партии Санчес получава парламентарно мнозинство, без да трябва да разчита на подкрепата на каталунските сепаратисти.

Oще по темата

Достатъчно е само един депутат сепаратист да се въздържи, за да може Санчес отново да спечели вот на доверие, защото може да бъде избран за премиер и с обикновено мнозинство.

Санчес може да формира също по-голяма коалиция с умерените каталунски сепаратисти от Републиканската левица на Каталуния, но те са тежък и непредвидим съюзник.

Десницата го обвинява, че е готов да "направи компромис" със сепаратистите за сметка на единството на Испания, макар че именно те го принудиха да свика предсрочни избори, като отказаха да гласуват бюджета за 2019 г.

На теория Педро Санчес би могъл да се съюзи също със "Сиудаданос", единственият вариант, който му осигурява абсолютно мнозинство (180 депутати общо). Но председателят на "Сиудаданос" Алберт Ривера поведе злостна кампания срещу него, обеща, че "ще го свали от власт" и показа, че има намерение да оспори лидерската позиция на НП в дясното политическо пространство.

Впрочем по-голямата част от активистите на ИСРП не желае подобен съюз и в неделя вечерта скандираше: "Не с Ривера!", когато приветстваше победата на Педро Санчес.

А вчера основната фигура на "Сиудаданос" в Каталуния Инес Аримадас още повече стесни възможността за споразумение, като заяви на премиера социалист: "Имаме правителство, което е обществена заплаха. Ние ще станем водач на опозицията".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 5 години

Испанската политическа система е на светлинни години от цивилизованите държави, Гласуват вот на недоверие и мин-председателя си подава оставката, насрочват избори за след 2 месеца, още 2 месеца не могат да се разберат за да направят коалиция, още 3 месеца до нови избори и още един месец до новото правителство и през ВСИЧКОТО ТОВА ВРЕМЕ мин-председателя, на който са му били шута продължава да управлява държавата. Такова нещо като служебно правителство е непознато за тьх.

fallback