Снимка: БТА
fallback

В българското общество доминира очакването за негативно влияние на Brexit - върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България.

Това показват данни от проведеното в периода 22-26 март 2019 г. национално представително проучване на "Алфа рисърч" сред 1011 пълнолетни граждани.

Oще по темата

Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54 на сто от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС споделят 15 на сто.

Несъстоялият се на 29 март "развод" между ЕС и Великобритания консолидира проевропейската ориентация на българина, коментират социолозите. За 63 на сто членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8 процента.

Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61 на сто подкрепят позицията за повече взаимни отстъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39 на сто, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС.

Умерените, системни партии пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации. Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като т.нар. пакет "Мобилност", например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки, отбелязват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 1650 на 50! Има ги тези за които пишеш, вечно дежурят в БГ посолството, вият баници, английски не знаят и са вечно недоволни от английското. Млъкват моментално щом ги подканиш да се върнат обратно в България, "родолюбиво" превърната в ***.Останалите 50% обаче са на мили разтояние от типичния, вечен "обвинител" на околните, селияндурски патър.

15

Анонимен

преди 5 години

Българите в Англия живеят в една голяма *** от по 7/8 човека , не знаят езика от години престой там , по ниши са от африканците и бачкат за жълти стотинки спрямо стандарта.Мамят се един друг, алкохолици са и са супер мизерници.От къде знам ли ! Бях в Лондон и ги видях що за стока са патроните от UK.

14

Анонимен

преди 5 години

С тия извадки от по 1000 души из целия ЕС доказват какво ли не как ли не включително неща който се изключват едно друго.И ако и с България е абсурдно гледайте в Испания и Германия държави с по над 50 милиона население и тук се доказват пак с извадки от по 1000 души всякакви глупости.Само дето тук е направо смешно 1000 души в Испания не е и едно малко село и как това малко село изрази интересите на цяла страна не знам.Пък брекзит ще има не негативен а позитивен ефект за ЕС ще е без копоя на сащ.

fallback