Снимка: Reuters
fallback

Парламентът на Словакия одобри днес решение за отхвърляне на Истанбулската конвенция, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата
Депутатите приеха със 101 гласа "за", 28 "против" и трима "въздържал се" решение да поискат от правителството да спре процеса на ратификация на Истанбулската конвенция и да уведоми Съвета на Европа, че Словакия няма да се присъедини към договора.

Решението беше подготвено от Словашката национална партия, която е част от управляващата коалиция. Нейните депутати настояха, че са против насилието срещу жени и са готови да обсъдят нови закони по въпроса.

Истанбулската конвенция беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. за противодействие на насилието срещу жени. Нейните противници в Словакия казват, че някои от разпоредбите й биха влезли в противоречие с националните традиции и дори биха нарушили словашката конституция, например защото основният закон определя брака като съюз между мъж и жена.

Решението на парламента беше приветствано от словашките епископи.

Както е известно, България също е от страните в ЕС, които спряха ратификацията на спорния документ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 години

До АнонимеНСтандартът на живот в Словакия е в пъти над България. Цените са приблизително еднакви , но заплатите и пенсиите са доста над нашите. Братислава е един красив и спокоен град.Запазено е земеделието , има реални инвестиции.

33

Един Българин

преди 5 години

БРАВО!!! Четете ли български "политици"? Престанете да се гърчите като настъпани червеи и покажете гръбнак! Искаме истински и честни хора във властта, а не мижитурки като вас!

32

Анонимен

преди 5 години

BRAVO BRAVISIMO XVALA ASCHKOLSYN MASCHALA

fallback