Снимка: архив "Булфото"

По-тежки наказания за убийство, принуда и заплаха, извършени в условията на домашно насилие, и затвор за тези, които карат насила някого да встъпва в брак. Това записаха окончателно депутатите с поправки в Наказателния кодекс на второ четене.

Още по темата

До промените се стигна след като парламентът не ратифицира Истанбулската конвенция, което породи нужда от поправки в законодателството срещу домашното насилие.

Така в закона вече е записано, че престъплението е извършено в условията на домашно насилие, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие.

Наказанието за убийство в условията на домашно насилие е от 15 г. до доживотен затвор без парво на замяна.

За закана в условията на домашно насилие наказанията са лишаване от свобода до десет години. За следене в условията на домашно насилие наказанието е лишаване от свобода до пет години.

По-сериозни стават и наказанията за принудителните бракове. Със затвор от една до шест години ще се наказват тези, които принудят някого да встъпи в брак, като употреби сила. Същото наказание ще се прилага и при отвличане и склоняване жертвата да премине на територията на друга държава. Ако извършителите на тези престъпления са родителите, наказането е от 3 до 8 години.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение - от 300 на 5000 лева.

"Това са важни промени, важно послание към всички жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е удар срещу домашното насилие", каза Цвета Караянчева, която е вносителка на промените.

Тя посочи и че поправките са приети единодушно и това показвало, че депутатите могат да работят единно в името на гражданите.

"Психическото насилие стана елемент във всички престъпления спрямо партньор в брака и стана компонент съществен от понятието за домашно насилие. А убийството, принудата, заплахата, лишаване от свобода в рамките на домашно насилие и семейството, станаха квалифицирани състави, които се преследват със значително по-тежки", обясни и шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase