Снимки: Reuters

Папа Франциск е известен с това, че непрестанно разделя традиционалистите и модерните вярващи, било то с изказвания или действия. Последният скандал около него отново предизвика вълна от коментари – някои в негова подкрепа, а други – пълни с възмущение.

След визитата на папа Франциск в италианския град Лорето се появи клип, на който се вижда, как той дърпа ръката си и не позволява вярващите да целунат пръстена му.

Един от близките помощници на папата казва, че "понякога му харесва, понякога - не. Наистина няма нещо сложно".  Но какво всъщност се крие зад отказа на духовника, вярващите да целунат пръстена му?

В продължение на векове католиците изразяват своето уважение към църквата като целуват краката на папата. В модерните времена обаче, фокусът се измества върху пръстена на третия  пръст на дясната ръка на духовника. Той е най-могъщият символ на властта на понтифа. Веднага след смъртта му пръстенът се унищожава, за да се отбележи края на неговото управление.

Но няколкото минути, в които Франциск отказва поклонниците да целунат пръстена му, са само малка част от цялостната картинка. Причините всъщност са две.

Според екипа на папата и неговите модерни виждания, той наистина иска да се отърве от тази традиция, която го превръща повече в монарх, отколкото в свещеник. Той неведнъж е казвал, че е просто служител на Бог и не иска хората да се отнасят с него по по-специален начин. Всяко едно негово действие го показва, включително когато се срещна с оцелели след Холокоста. Те бяха стъписани, когато папата не само се здрависа с тях, но и целуна ръцете им.

За папа Франциск, това е остаряла традиция, но това не значи, че ще му бъде позволено да се отърве от нея. Всъщност, преди вярващите да пристъпят към духовника са предупредени да не целуват пръстена, но не заради вижданията му, а заради факта, че опашката пред църквата била прекалено дълга.

В официалния канал на Ватикана е поместено цялото видео от посещението на папата. В продължение на 13 минути той се среща с 113 поклонници. Никой от тях не знае как да реагира – 14 от тях само се здрависват с него, 41 извършват символично жеста, съвсем малка част от тях наистина целуват бижуто. Папата не протестира. Девет отиват прекалено далеч – като не целуват само пръстена, но и двете ръце на Франциск. Тук настроението на духовника се променя.

В следващите 53 секунди опашката започва да се движи по-бързо, като папата дърпа ръката си от 19 човека.

Един от тях дори успява да целуне собствената си ръка. Точно този сегмент се разпространява масово онлайн. 53 секунди от близо 20 минути.  През този кратък период, Франциск е искал да приключи бързо с опашката, за да излезе пред църквата и да поздрави хората там, много от тях били в инвалидни колички.

Това далеч не е първия път, в който подобно нещо се случва. За да премине по-бързо процесията, папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II също са отказвали пръстените им да бъдат целувани.

Самият Франциск даде друго обяснение на случката. По думите му, той се страхувал, че ако толкова много хора целунат пръстена му, ще е по-лесно на микробите да се разпространят.

Понякога отказът от това да бъде целунат пръстена на папата има политическа насоченост. 1963 година президентът на САЩ Джон Кенеди отказва да докосне бижуто на папа Павел VI, за да затвори устите на критиците, които твърдят, че един католически президент винаги ще работи в полза на Ватикана и Рим.

А Франциск е напълно наясно колко значим всъщност е жеста. И точно заради това  той предпочита да го използва по друг начин.

По време на съвместно посещение в Йерусалим през май 2014 г. Франциск положи големи усилия да целуне ръката на лидера на Православната църква, Вселенския патриарх Вартоломей I, като знак за помирение между техните клонове на християнството.

Патриархът се опита да устои като между тях започна, така да се каже, приятелска битка, спечелена, разбира се, от папата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase