Снимка: архив, Reuters

Eвропейският парламент ще настоява за смяна на часовото време в Европа от 2021 г., като всяка еврочленка сама ще решава дали ще предпочете да остане на лятно или на стандартно време. Евродепутатите приеха днес с голямо мнозинство в Страсбург позиция за преговори със страните членки, в които трябва да се вземе окончателно решение.

Идеята на евродепутатите е последното завъртане на часовниците в ЕС да е в края на март 2021 г., а за държавите, които предпочетат стандартното време - в края на октомври 2021 г.

“Слушаме какво ни казват гражданите, които смятат, че промяната на времето вреди на здравето им. Проучванията показват, че смяната на времето не води до значителна икономия на енергия, така че загрижеността за здравето на децата, възрастните и болните е достатъчна, за да настояваме за премахването на смяната на времето”, заяви Марта Улвског, която е докладчик на Европарламента по въпроса.

Още по темата

Позицията на Европарламента идва, след като миналата година, по искане на парламента, Европейската комисия предложи отмяна на зимното и лятно време, но от 2019 г. Евродепутатите обаче смятат, че е необходимо повече време и затова гласуваха за отлагане с 2 г. Страните членки, чието мнение е решаващо, също смятат, че не трябва да се бърза. Те все още не са постигнали обща позицията си за преговори с парламента. Първата възможност за това ще е на 6 юни.

Евродепутатите са убедени, че отмяната на сезонното време ще намали здравните проблеми на гражданите от приспособяване към нов часови график два пъти годишно. Въведеното след Втората световна война лятно време вече не е ефективно, тъй като вече съществуват по-модерни технологии за пестене ток, смятат те.

Парламентът подкрепя предложението на Европейската комисия всяка страна сама да реши дали да остане на стандартното или на лятното време, но предлага да се изработи механизъм за координация между държавите, за да се избегне часови хаос, когато страни от един пояс установяват различно време. Според графика, одобрен от парламента, до 1 април 2020 г. всяка европейска държава трябва да информира Комисията кое време е избрала. Предвидена е и клауза, според която Еврокомисията може да отложи с 1 година влизането в сила на промените, ако заради липсата на координация, е застрашено функционирането на общия пазар.

Според допитване до европейските столици северните държави предпочитат стандартното време, докато южните биха възприели лятното като постоянно, ако се стигне до отмяна на сега действащата европейска директива. Тя предвижда стрелките да се превъртат с час назад или напред в последната неделя от март и от октомври.

Миналата година Европейската комисия организира допитване на интернет страницата си и получи 4,6 млн. отговора, над 80% от тях за премахване на лятното и зимното часово време. 84% от българите, изпратили мнение до Брюксел, предпочитат въртенето на стрелките да отпадне, 16% искат сегашните правила да се запазят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase