Снимка: Reuters

Brexit се превърна в ключова дума, която от около три години описва състояние, определяно като криза на Европейския съюз. "Задънена улица", "хаос", "лабиринт", а през последния месец "водевил" и "гротеска" са думите, с които европейската преса описва най-често случващото се.

Още по темата
Междувременно социологическите проучвания в самата Великобритания регистрираха съществена промяна в масовите нагласи по въпроса. Делът на привържениците на Brexit спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на Brexit ще надделеят.

На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС, единственото сигурно е, че обществото ни няма категоричен отговор.

Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от Brexit печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз.

Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството, сочи проучване на социологическата агенция Афис.

Според данните от допитването все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос.

Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от Brexit, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод.

За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания.

Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.

И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия разрез на данните показва логична картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия Brexit всички страни са губещи и практически няма печелещи.

Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от Brexit в по-голяма степен ще бъде Великобритания.

Много сходна е картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.

Коментари Напиши коментар

41

до 39

преди 3 години

Кой е в матрицата, бе. Аз написах, че Чърчил бомбардира София въпреки настояването на СССР и САЩ за спиране или поне намаляване на бомбардировките. Това са факти. А ти започна да се доказваш колко много знаеш и разбираш и дори си позволи да обиждаш, като ми каза "прочети преди да коментираш". Ти си в матрицата, пич.

40

Факт

преди 3 години

Няма как в Обединеното кралство да се случи нещо,което да е в ущърб на евреите от Ситито,които вече над 200 години контролират UK!Ако те смятаха,че един Брекзит ще им навреди-просто не биха го допуснали!Какъв им е интереса ще разберем след години,а може и никога,но определено имат такъв в случая.Сега дали избързаха или въртят номера на брюкселските ***-те си знаят...Но да излъжеш евреин е мисия невъзможна.

39

до 38

преди 3 години

за каква конспиративна литература говорих, която е подкрепена от тонове документи, книгата за която говоря е "Войната на Чърчил" - препоръчвам ти да я прочетеш, да се запознаеш с документите и тогава да коментираш, щото не усещаш как си в матрицата!