Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз втвърди тона срещу Великобритания, след като се разбра, че министър- председателят Тереза Мей ще поиска отлагане на датата на напускането на Съюза 29 март.

В интервю за германското обществено радио "Дойчландфунк" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Brexit на срещата си утре. Вместо това те планират извънредно събиране ината седмица, само часове преди да удари часът на раздялата.

Още по темата

"Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството ѝ, нито в парламента", каза Юнкер.

Решението за това обаче е на Съвета, където вече очакват официално писмо от Лондон.

Вчера европейските министри от ЕС заявиха, че ако има отлагане, Мей трябва да го мотивира и да посочи конкретен срок.

Предвид очакването тя да поиска две дати - 30 юни или 2021 г. главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира, че тя трябва да обоснове или единия, или другия срок. Той обаче подчерта, че всяко удължаване ще има цена, тъй като ще разсрочи несигурността за гражданите и за бизнеса. Барние дори каза, че дълга отсрочка може да има политическа цена за ЕС, без да уточни какво има предвид.

Мей ще се види с останалите лидери от ЕС утре вечер в Брюксел, след което оставащите 27 държави ще обсъдят дали ще приемат британската молба за отлагане. За решението е необходимо единодушие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase