Снимка: архив, Reuters

Камарата на общините трябва днес да гласува по предложението Великобритания да напусне ЕС на 29 март без споразумение, след като вчера планът на премиера Тереза Мей за Brexit-a повторно бе отхвърлен от депутатите, предаде Ройтерс.

Освен сценария за Brexit без сделка другите теоретични варианти са удължаване на срока за напускане на ЕС, произвеждане на нови парламентарни избори в кралството, опит за трети парламентарен вот по споразумението с ЕС или даже насрочването на нов референдум.

Още по темата

На днешното гласуване, което ще започне в 19 ч. по Гринуич (21 ч. бълг. време) се очаква депутатите да се обявят против Brexit-а без сделка. А утре е предвидено да гласуват по предложението Лондон да поиска от Брюксел отлагане на датата на раздялата.

Великобритания трябва да представи "обосновано искане" за отлагане на датата за напускане на блока, каза вчера говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. И това искане се нуждае от одобрението на всички останали 27 страни членки, уточни той.

Ако не бъде договорено друго, остава вариантът "твърд Brexit", който според бизнес лидери ще предизвика хаос на пазарите и каналите за доставки. Някои критици предупреждават за опасността от недостиг на храни и лекарства.

Привърженици на Brexit-а твърдят, че раздялата без споразумение ще доведе до краткотрайна нестабилност, но в бъдеще ще даде възможност на Великобритания свободно да преговаря и сключва търговски споразумения с държавите по света.

Правителството на Мей вече обяви, че при Brexit без сделка в продължение на 12 месеца 87 на сто от обема на вноса (в парично измерение) в кралството ще бъде без мито, като досега това важи за 80 на сто от вноса, а по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да бъдат извършвани митнически проверки на стоки.

Тереза Мей каза, че правителството не е инструктирало депутатите от нейната Консервативна партия как да гласуват днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase