Снимка: Булфото, архив
fallback

Въпрос от България в онлайн анкета, разпространявана в целия Европейски съюз, събира гласове в подкрепа на узаконяване на еднополовите бракове във всички страни членки.

Инициативата се нарича "WeEuropeans” ("Ние, европейците”) и е описана като "непартийна гражданска кампания за мобилизация и поемане на европейския проект отново в ръцете на гражданите". Организатори са неправителствените организации CIVICO Europa и MAKE.ORG, а поддръжници – множество фондации и корпорации, съобщава "Труд".

Българите, подписали платформата, са политологът Иван Кръстев и президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

"Участвайте в най-голямото допитване до европейските народи, провеждано досега”, зове анкетата, в която според регламента всеки може да постави въпроси и всеки може да гласува неограничен брой пъти по 12 произволно избрани сред тях. Платформата откроява петте предложения с най-широка подкрепа и петте най-оспорвани във всяка държава поотделно.

Oще по темата

Сред най-оспорваните в България е "Трябва всеки европейски гражданин да има еднакви права за брак и семейство, независимо от ориентация или личностно съзнание”, предложен от потребител, кръстил се Prince.

Това е най-директната формулировка в подкрепа на пълноправни гей бракове от всички държави в ЕС. В Латвия сред най-оспорваните е "Необходимо е да се гарантира спазването на правата на човека, равенството за ЛГБТ лицата”.

В Полша – "Партньорството и брачното равенство трябва да бъдат въведени за всички двойки, независимо от сексуалната ориентация”.

А в Румъния въпросът е поставен така: "Европейският съюз не трябва да налага приемането на еднополовите бракове в държавите-членки”.

Допитването ще приключи на 22 март, след което предложенията ще бъдат "публикувани в европейските медии и разпространени сред всички европейски граждани из целия континент" и връчени "на политическите лидери от всички страни и на кандидатите за европейските избори”.

Т.нар. Европейска гражданска програма ще бъде представена и по време на последното заседание на Европейския съвет преди евровота – на 9 май в румънския град Сибиу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

XuTbp5bp

преди 5 години

"След 5-седмично допитване гражданите на всяка страна избраха по 10 предложения, за които ще гласуват всички европейци. Открийте 10-те предложения, получили най-широко одобрение в България." -- weeuropeans.eu/bg/bg/about И няма Prince в нито едно от 10-те. Принца още го чака авторката =)

105

Mopcku_

преди 5 години

Драга ми Анисия Иванова.Не знам от къде си закупила журналистическата си диплома, но моля те. За твое собствено, а и наше на читателите добро, *** и я върни. Дано не си платила много за нея.Дума ***- НЯМА !!! Тази дума първо не е българска, а второ преводът й няма нищо общо със значението, което *** й предава. И да... за дипломата, да не забравиш да я върнеш.

104

От бъдещето

преди 5 години

Да вземат да удължат на мъжете паламарките, и да си правят кефа сами, да си раждат сами, ами жените- на тях ако не им сложат по един твърд и дълъг, са за ...горките, ще го закъсат яко!

fallback