Снимка: Reuters
fallback

Великобритания вероятно ще трябва да отложи излизането си от Европейския съюз, ако законодателите отхвърлят предложената от правителство сделка при гласуването следващата седмица. Това заяви днес финансовият министър Филип Хамънд, цитиран БТА.

Oще по темата
Ако предложеното от министър-председателката Тереза Мей споразумение за напускане не бъде прието от британския парламент, депутатите ще трябва да решават дали да отложат Brexit или да хвърлят петата по големина икономика в света в хаос чрез напускане без сделка.

"Правителството е наясно каква е волята на парламента по въпроса. Парламентът ще гласува да не се напуска ЕС без сделка. Дълбоко уверен съм в това", каза Хамънд пред радио Би Би Си.

По план Обединеното кралство би трябвало да напусне ЕС след 22 дни, но ако парламентът отхвърли сделката, това ще постави под съмнение въпросите как, кога и дори дали изобщо Великобритания ще осъществи най-драстичната промяна във външната и търговската си политика от повече от век.

Хамънд предупреди колегите си евроскептици, че ако не подкрепят предложената от правителството сделка, ще се изправят пред риска от по-тесни икономически отношения с ЕС. "Тогава ще се окажем на непозната територия, където ще е нужен консенсус в Камарата на представителите, а това неизбежно означава, че ще трябва да се правят компромиси. За да се избегне това, колегите ми трябва да гласуват за сделката", отбеляза министърът.

Запитан направо дали би напуснал кабинета, ако Мей реши страната да излезе от ЕС без споразумение, Хамънд отговори: "Винаги съм казвал, че за мен вариантът Великобритания да излезе от ЕС без сделка е много лош".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

До Victimised

преди 5 години

Гласуваха британците за Брекзит , защото ги излъгаха- че ще спестят милиарди от вноските, че ще си вземат обратно контрола над страната, че ще стане страшно в ЕС , защото Турция ще стане член. Даже Борис Джонсън сам се изненада и уплаши като спечелиха референдума. Гледай филма за Брекзит идеологията на ВВС. И чети за разкритията на журналистите как със руски пари е финансиран референдума.

7

До Анонимен 2

преди 5 години

Суперкачествена американска храна? Ти шегуваш ли се? Храна пълна с химикали , месото натъпкано с антибиотици и хормони. Британците ще я закъсат съвсем ако сключат сделка със САЩ. Онези само това чакат да залеят пазара със отровните си храни ,да съсипят здравната система и да наложат контрол на финансовата им система. Тогава британците ще молят да се върнат в ЕС. Само стой и гледай.

6

Мохамед Османи

преди 5 години

Рижавите станаха банални. Нека се махат а на тяхното място дойде Велика Турция.

fallback