Снимка: БТА

Движение "Пет звезди" (ДПЗ), обяви днес, че ще организира гласуване в интернет сред привържениците си, за да се реши деликатен въпрос, застрашаващ популистката му коалиция с крайнодясната партия "Лига", предаде ДПА.

Лидерът на "Лигата" и министър на вътрешните работи Матео Салвини е заплашен от съдебен процес, защото в продължение на няколко дни блокираше слизането на брега на спасени мигранти, които бяха на борда на кораб на италианската брегова охрана. Обвинението срещу него е за отвличане. Процес обаче няма да има, освен ако ДПЗ не се съгласи имунитетът на Салвини като министър да бъде свален.

Въпросът е неудобен за движението, защото като антисистемна партия то традиционно е против привилегиите на политиците като съдебния имунитет. Ако се придържа обаче към този си принцип, то лесно може да предизвика правителствена криза, отбелязва ДПА.

В съобщение на своята страница в интернет ДПЗ призовава регистрираните си членове да се произнесат по въпроса в допитване, което ще се състои по интернет от 10 до 19 ч. утре - ден преди сенатска комисия да се произнесе по въпроса за имунитета на Салвини.

Движението има решаващия глас в комисията и затова от неговата позиция зависи как ще се развият нещата. При всички случаи каквото и да реши комисията, то ще трябва да бъде прието или отхвърлено и от целия Сенат в гласуване, което се очаква да се състои на 24 март.

Ръководството на ДПЗ излезе с конкретни препоръки за гласуване към своите членове. Те изглежда загатват за подкрепа за Салвини, защото в тях се казва, че случаят с неговия имунитет е "различен", тъй като той е действал при провеждане на правителствената политика, а не за лична облага, отбелязва ДПА. (БТА)
 

Коментари Напиши коментар

14

антизападопоклонник

преди 4 години

Американците и франчулята я надробиха, каквато я надробиха и Либия и сега Италия да им сърба супата! Браво на Славини- така трябва да се действа, а и да повдигне ребром въпроса за европейската държава, която има най-големи "заслуги" за ситуацията в Сирия и Африка като цяло, тя да поема отговорността за това, което "си е надробила" тоест, мигрантите от Африка да бъдат на 90% приемани от Франция!

13

Анонимен

преди 4 години

Къде е написано,когат спасят мигранти откъм Африка в морето то обезателно трябва да ги закарат и оставят на европейски бряг понеже ятото поело курс към Европа от Африка,било много топло,сухо,коет да са птици,животни ***-доди е приемливо за да не чакат птиците следващо ято и да настигнат своето коит прелители широкото море,но тия специално идват с кораби и моторни салове,яхнали мощни катамарани,че яхти и били спасени,добре де всичко неудачно може да се случи в морето,но къде пише-да не се връщат.

12

Ангел

преди 4 години

Провокацията на фестивала Санремо с Махмуд ,показа че има сили в Италия които работят срещу държавата и целта им е тя да бъде завладяна и ислямизирана !!!