Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей се движи към неизбежен челен сблъсък с Брюксел, след като вчера британската Камара на общините подкрепи усилията й за пренаписване на собственото й проектоспоразумение за Brexit - опит за излизане от застоя в парламента, зарадвал евроскептичните консерватори, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" след снощното важно гласуване.

Министър-председателката каза, че "никога няма да спре да се бори за Великобритания", но докато предприетата от нея стъпка сплоти подкрепящите Brexit-а консерватори, тя бе отхвърлена от Брюксел, който многократно заяви, че споразумението за напускане на Евросъюза не може да бъде отворено за предоговаряне.

Две седмици след като сделката й за Brexit беше категорично отхвърлена, Мей отстъпи пред силния натиск на евроскептичните консерватори, съгласявайки се тя да бъде преработена. Министър-председателката призова парламентаристите да й дадат пълномощия да се върне в битката в Брюксел, само два месеца преди планираното напускане на Великобритания, отбелязва вестникът.

Още по темата

В редакционна статия друг британски вестник - "Гардиън", определя случилото се в британския парламент снощи като пирова победа, основаваща се на илюзия. Тереза Мей постигна рядък триумф снощи в Камарата на общините. Тя се върна след най-тежкото поражение в парламента за правителството й, за да си осигури по чудодеен начин мнозинство, подкрепящо освежаване на повяхналото й споразумение за напускане на ЕС. Трудно е да си представим обаче как министър-председателката ще отговори на парламентарния си успех. По-вероятно е този успех да се превърне в пирова победа, тъй като създаде неизпълними очаквания, пише редколегията.

Мей се връща в Брюксел, но ЕС казва, че нищо не се е променило, гласи заглавието на друга статия във в. "Гардиън". На министър-председателката снощи бе даден двуседмичен срок да съживи споразумението за Brexit, но минути след обявяване на резултатите от гласуването в Камарата на общините председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ЕС не е готов да преразгледа сделката, се казва в статията.

В опит да избегне разпадане на ръководената от нея Консервативна партия Тереза Мей вчера пое риска да влезе в остър сблъсък с ЕС и увеличи опасността от Brexit без споразумение, отбелязва френският в. "Монд". Точно два месеца преди набелязания срок за напускане на съюза министър-председателката поставя под въпрос двwгодишни преговори с 27-те от ЕС и се впуска в конфронтация с Брюксел, чийто изход е неизвестен, подчертава всекидневникът, цитиран от БТА.

Британският премиер Тереза Мей оцеля вчера при критично гласуване в парламента, което можеше да отложи Brexit-а и да подкопае стратегията й за излизане от ЕС, посочва в. "Ню Йорк таймс". Мей оцеля, за да продължи борбата още някой и друг ден, но възможностите пред нея се стесняват и тя е изправена пред все по-трудната задача да се опита да убеди парламента, след като той категорично отхвърли плана й за Brexit по-рано този месец. На практика тя се върна там, откъдето тръгна преди процедурата с поправките. Единственият й коз е, че дори парламентът изобщо да не одобри плана й за Brexit, британските политици остават разделени и парализирани по отношение на евентуални алтернативи, допълва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase