Снимка: Reuters

Рискът от хаотичен Brexit се увеличи след вчерашното гласуване в британския парламент, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

Той потвърди, че ЕС няма да предоговаря споразумението за напускане на Великобритания и предпазната клауза за Ирландия, въпреки решението на Камарата на общините да изпрати премиера Тереза Мей за нови преговори.

“Това е единствената и най-добрата възможна сделка”, заяви Юнкер за договореното между ЕС и британското правителство споразумение за напускане в Европарламента по време на извънреден дебат.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, с когото Мей преговаря две години, изрази учудване от внезапното отричане на британския премиер от постигнатата от нея сделка и от призива й за отхвърляне на предпазната клауза за Ирландия.

Барние добави, че клаузата, която предвижда Северна Ирландия да остане в европейския митнически съюз и в общия пазар, ако до 5 г. Брюксел и Лондон не подпишат търговско споразумение, е част от сделката. Тя е нужна на ЕС като гаранция за запазване целостта на европейския общ пазар и на интересите на европейските граждани и фирми, подчерта Барние.

Главният преговарящ заяви, че ЕС би се съгласил на преговори за търсене на алтернативно решение, но само след като британският парламент ратифицира условията за напускане.

“Европейският пазар е 14 пъти по-голям от британския и твърд Brexit ще е по-болезнен за Великобритания, отколкото за ЕС”, предупреди евродепутатът от ЕНП Елмар Брок. Той призова лидерите на британското правителство и на опозицията Тереза Мей и Джереми Корбин да се разберат за позицията на Лондон преди Мей да се качва на влака за Брюксел.

На същото мнение са социалистите и либералите.

Консерваторите, крайната десница и Найджъл Фараж обаче обвиниха ЕС за нарастващата вероятност от хаотичен развод.

“Споразумението на Мей с ЕС бе отхвърлено с голямо мнозинство от британския парламент и сега не е време за риторика, а за размисъл”, заяви евродепутатът Ашли Фокс, който е съпартиец на Мей.

Той предупреди, че ако Лондон и ЕС се разделят без споразумение, Ирландия и Северна Ирландия ще бъдат разделени от граница, което Брюксел иска да избегне с предпазната клауза.

“Както стоят сега нещата, нямаме сделка. Няма смисъл да повтаряте, че тя не може да бъде предоговорена, защото това означава твърд Brexit”, обърна се Фокс към Юнкер и Барние.
Британският евродепутат предупреди, че бъдещите отношения между Европа и Великобритания са заложени на карта, ако не се постигне компромис.

Фокс призова да се намери начин за проверки на хора, стоки и товари между Ирландия и Северна Ирландия, без да се издига граница, но не обясни как може да стане това, след като Ирландия остава в ЕС, а северната й съседка - в Обединеното кралство.

Найджъл Фараж заяви, че единственото решение е да се постигне временно, 2-годишно споразумение в Световната търговска организация (СТО). Според него ЕС и Великобритания трябва да се договорят за запазване на търговските отношения без квоти и мита, докато преговарят по бъдещите си връзки.

Фараж се позова на малко известен параграф от регламента за тарифите и търговията на СТО, според който временни нулеви мита могат да се прилагат между страни, които са в процес на предоговаряне на цялостно търговско споразумение. За сключването на подобен договор ще е нужно единодушното одобрение на останалите 27 членки на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase