Снимки: Reuters

Аукционна къща в Германия обяви, че ще пусне на търг три картини, чийто автор е... Адолф Хитлер.

Цената им се очакваше да е висока, но не за дълго, тъй като няколко часа, след като новината обиколи света, германската полиция също имаше какво да каже по въпроса. А именно: Картините са фалшификати!

Но още преди това да стане ясно, изкуствоведи се възмутиха, че творбите въобще ще се продават. 

Те изобразяват пейзаж на планина, река и фигура, която стои зад дърво. И трите картини са точно копие на стила на Хитлер, който рисува сякаш по-детски, без особен талант. Според аукционната къща, те са създадени през XX век, когато бедният Адолф е рисувал какво ли не – от картички, до картини, само и само да се сдобие с някоя банкнота.

Неговата най-голяма мечта, да влезе в академията по изкуство във Виена, била разбита, когато два пъти не успява да вземе приемния изпит. Но предвид уменията му... това е било изненада само за него самия.

Един от говорителите на аукционната къща Kloss обяснява пред Reuters, че цветовете на платната "нямат никаква артистична стойност".

"Ако се разходите по река Сена и видите 100 различни артиста, които продават картините си, 80 от тях ще са по-добри от Хитлер", категоричен е той.

Платната са ценни само заради подписа на фюрера, който обаче се оказва фалшив, а полицията в Германия е започнала разследване за измама.

Знае се, че част от картините на Хитлер се държат от армията на САЩ, която ги конфискува след края на Втората световна война.

А творбите му, които са останали в частни ръце, рядко се продават в Германия, заради табу статута на фюрера в страната. Ако някоя аукционна къща дръзне да пусне в продажба платно на Хитлер, то трябва да се подготви за вълна от разгневени германци, някои от които роднини на жертви на Холокоста.

Преди няколко години, една от тях бе продадена за 130 хил. евро, но парите от нея бяха дарени на Клиника за деца с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase