Снимка: Reuters
fallback

Британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум. Това заяви вчера шотландският първи министър Никола Стърджън, след като британският парламент отхвърли сделката за Brexit, която Мей сключи с Брюксел, предаде Ройтерс.

"Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50 /.../ трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Oще по темата

Арлин Фостър, лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия, подкрепяща британското правителство, заяви, че Тереза Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС.

"Успокоения под формата на писма или топли думи няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление.

Тя увери, че партията й ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.

Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока, заявиха пък вчера няколко британски министри пред бизнес лидери, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник, присъствал на разговора им.

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с ЕС за Brexit беше отхвърлено в Камарата на общините вчера, и в телефонен разговор с бизнес лидери няколко министри изказаха предположението, че датата 29 март за напускане на ЕС може да бъде отложена, пише БТА.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк и министърът за Brexit-а Стивън Баркли заявили, че "депутати от задните банки подготвят предложение за забавяне на член 50".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Географ

преди 5 години

Тва с Ирландия може и да стане ама как Шотландия без Англия ще стигне до Европс от де ще мине.Бегай бърже и виж картата.

8

Анонимен

преди 5 години

До Lora 4"Четох как се запасявали с храни"Това да не са тебеподобните лайнарци от долината на клекалата!

7

Мда

преди 5 години

Вехтите рептили отдавна са решили какво ще стане,ама оставят раята да се гърчи и да си мисли,че нещо зависи от нея....

fallback