Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия издаде указания до членките си и бизнеса как да се справят, ако споразумението за раздяла с Великобритания не бъде одобрено от британския парламент.

Напътствията включват 4 области, в които се очакват сериозни проблеми при автоматичното прекъсване на действието на европейското законодателство в Обединеното кралство на 29 март – финанси, транспорт, гражданство и митници.

Еврокомисията прогнозира, че ще има хаос на летищата, пристанищата и гарите, свързващи Острова и континента, тъй като не е ясно как ще се пропускат пътниците. Брюксел е предложил безвизов режим за британските граждани, ако Лондон установи такъв и към пътуващите европейци. Все още обаче не е ясно дали такъв ще бъде приет.

Гигантски опашки и огромни закъснения ще има на аерогарите, като не всички полети ще се изпълняват. За да намали напрежението, Еврокомисията предлага да се удължат лицензите за безопасност на някои британски авиокомпании, както и разрешителните им за кацането на европейски летища. Тези мерки обаче ще могат да гарантират минимални услуги и ще покрият ограничен брой полети. Те ще са с валидност от 1 г. за услугите и 9 месеца за лицензите на авиокомпаниите. Предлага се вносът на стоки от Великобритания по въздух и по суша да продължи до края на 2019 г., след което ще трябва да се одобрят нови правила за търговията. Камионите и карготоварите обаче трябва да са снабдени с митнически декларации, попълнени преди тръгването.

Още по темата

По отношение на гражданството Еврокомисията предлага всички британски граждани, живеещи законно в ЕС, да бъдат приети за постоянно пребиваващи, като властите в страните членки започнат да им издават удостоверения за престой.

Предлага се от 1 януари Великобритания да бъде извадена от схемата за безплатно разпределение на квоти за въглеродни емисии, от която се възползват еврочленките. Лондон ще престане да има достъп и до търговете и размяна на емисии.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис коментира, че предложенията, които трябва да се одобрят от Европарламента и от страните членки, са по-неблагоприятни от уговорките в споразумението за напускане, но могат да ограничат отрицателните последици от раздялата с правила.

"Най-добре е Обединеното кралство да остане в ЕС, ако излезе – да е със споразумение. Ако е без споразумение – с предлаганите от нас правила", коментира Домбровскис.

ЕС и Великобритания се договориха на 858 страници как да се разделят след 45-години съвместно съществуване. Споразумението беше одобрено от европейските лидери и от британското правителство, но за да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирано от британския и от Европейския парламент преди 29 март. Освен че урежда правила, споразумението предвижда и преходен период до края на 2020 г., който може да бъде удължен. По време на прехода цялото европейско законодателство се прилага в Обединеното кралство, както и досега. Междувременно се предполага, че Брюксел и Лондон ще се уговорят как да продължат отношенията си след окончателния развод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase