Снимка: архив, Reuters
fallback

"Историята на човечеството е история на миграцията", заяви Европейската комисия в изявление за Международния ден на мигрантите, който се отбелязва утре.

Според Комисията "хилядолетия хората са мигрирали от едно на друго място по различни причини и продължават да го правят".

В момента 258 милиона души по света са мигранти.

От името на ЕС Комисията и върховният представител за външната политика Федерика Могерини потвърждават ангажимента за закрила на човешките права на мигрантите и за създаването на възможности за легално и безопасно пътуване.

Комисията потвърждава позицията си, че никоя държава сама не може да се справи с миграцията и че трябва да се търсят международни алианси за справяне с проблема. Глобалният пакт за миграцията, одобрен миналата седмица в Маракеш, се цитира като глобална рамка за подобряване управлението на миграцията.

"Само като работим заедно и в духа на споделена отговорност може да превърнем миграцията от общо предизвикателство в споделена възможност", казват Могерини и Комисията.

По данни на европейската служба за гранична и брегова охрана от началото на годината 138 000 души са пристигнали нелегално в ЕС. Това е около 30 на сто по-малко от първите 11 месеца на 2017 г.

Най-активен продължава да е западният средиземноморски маршрут - от Мароко и Алжир към Испания. Повече от половината незаконни мигранти са влезли през него в Европа. Бройките се увеличават всеки месец, като той се използва основно от мароканци, малийци и гвинейци.

За сметка на това централният път от Либия към Италия е почти прекъснал, със спад на прекосяванията от 80% спрямо миналата година. От януари до ноември през него са преминали общо 22 800 души.

Макар че числото на нелегалните мигранти, идващи в ЕС през Гърция, е по-малко от миналата година, тенденцията е възходяща, предупреждават от граничната служба. Причината е рязкото увеличаване на незаконните пресичания на турско-гръцката сухопътна граница, която не е част от сделката на ЕС с Турция за спиране на миграцията. 50 900 души, основно сирийци, афганистанци и иракчани използват "гръцкия" път, съобщава граничната служба на ЕС.

Докато балканският маршрут през Сърбия към Хърватия и Унгария е сравнително слабо натоварен, тези от Сърбия към Босна, както и през Албания, Черна гора и Босна се използват интензивно. Граничната служба на ЕС съобщава за големи струпвания на незаконни мигранти в Босна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 години

Напълно прави са от Брюксел, но важното е да се мучи без да се мисли!

38

до 23

преди 5 години

азиатските БГ имигрантити от преди 1300 г не са дошли да учат който и да е на каквото и да е . Понеже и преди 1300г , и сега - БГ-тата са си бездарни.БГ-тата са имигрирали в Европа , по същата причина , както всички останали имигранти - да се намърдат на по-хубаво место.И както всики имигранти и азиатските БГ-та , и те са оа-ка-ли по-хубавото ново место.

37

Galia69

преди 5 години

Еми то какво друго може да дойде от главите на брюкселските зелки освен идиотщини - а, ние сме тръгнали да влизаме в тъпия *** съюз, командван от либералисти с пилешки мозъци, създаден с цел да унищожи Европа

fallback