Снимка: БТА
fallback

Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони Блеър, че се опитва да подкопае Брекзита, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я обвини, че е "безотговорна", предаде Франс прес.

Oще по темата

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", гневно изтъква Тереза Мей в изявление, изпратено снощи до медиите, предаде БТА.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва министър-председателката, която многократно е отхвърляла възможността за нов референдум за Брекзита, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отвърна Тони Блеър в Туитъра на неговата група за размисъл, Тони блеър инститют (Tony Blair Institute).

Според Блеър нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателката. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение. "Ако (депутатите) не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.
Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в Туитър тези слухове, докато Дейвид Лидингтън припомни изявлението си в парламента във вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум днес в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 5 години

Нека да напомня, че без Франция нямаше да има нито Англия нито САЩ! И двете дължат съществуването си в сегашния си вид на Велика Франция!

30

Анонимен

преди 5 години

Когато си убеден в нещо го правиш дори и да не ти харесва много начина по който го правиш. Та това е причината за споровете около Брекзита, няма нужната поддръжка нито в обществото нито в парламента, а говоренето за лоша сделка е прикриване на собствената неувереност. Резултатът от Брекзита ще бъде само един, до няколко години Северна Ирландия ще премине към Ирландия и ще има нова държава Шотландия член на ЕС.

29

Щерю

преди 5 години

Не е лесно да си бил Империя и все още да те тресат имперски интереси - Англия, Русия, Турция...

fallback