Снимка: pixabay
fallback

Близо сто хиляди чужденци работят и живеят в Италия в робски условия – констатираха в съвместен доклад католическата хуманитарна организация "Каритас" и Общата италианска конфедерация на труда /CGIL/.

Според авторитетните институции почти всички от тези хора се трудят като ратаи в селското стопанство или като общи работници в цехове за преработка на зеленчуци и плодове срещу заплащане от 2 евро на час. Често работодателите им ги смятат за лична собственост и не им позволяват нито да напускат обитаваните от тях пространства, нито пък да приемат гости, включително журналисти и синдикалисти.

Потресаващи са данните, добити от сътрудниците на "Каритас" и CGIL по време на направеното от тях няколко месечно разследване на територията на цялата страна. Оказва се например, че 71% от стоте хиляди "роби" са нелегални, тоест нямат разрешително за престой в страната, не ползват благините на местното социално осигуряване и могат да бъдат репатрирани във всеки един момент.

Битуват най-често в изоставени производствени складове и халета, в бараки от картони и шперплат или в приличащи на оранжерии палатки от найлони, като 30% от тези "жилища" нямат тоалетни, а 36 % са без течаща вода. Огромното мнозинство от пришълците или 89 на сто от тях не знаят бъкел италиански и са неспособни да се изразят на езика на Данте, пише "Монитор".

Децата им до 14 години, които живеят с тях, не ходят на училище, не знаят да четат и да пишат. Ако не са на полето да помагат на родителите си, те по цял ден стоят в мизерните семейни жилища, където често стават жертви на сексуални посегателства от страна на чорбаджии и всевъзможни извратеняци.

Що се отнася до произхода на "робите", то "Каритас" и CGIL твърдят, че те са от поне 47 страни, като на-много са тези от Африка и от азиатските държави Индия, Бангладеш и Пакистан. Доколкото до Европейския съюз, то той е "представен" най-вече от румънски цигани, има малко и нашенските роми.

Докладът пък направо громи създаденото в обществото мнение, че превиващите гръб в непосилен труд пришълци, са "патент" само на Южна Италия и по-специално на контролираните от организираната престъпност райони. Ами не е така, защото 30 на сто от "робите" се хърбят в Богатия Север и най-вече в областите Пиемонт, Венето и Емилия Романя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

бай ганю

преди 5 години

жалка картинка за развита страна членка на ЕСно до голяма степен самите те са си виновни не научавайки езика или не квалифицирайки се за нещо по добре платено,при нелегалните ситуацията е наистина много грозна

36

Анонимен

преди 5 години

К`во се оплакват.В Борисовленд всички са ратаи - роби.

35

Жеко

преди 5 години

Ами в България е 1 евро на час или по-малко. Хайде братя в Италия. Истинската робия е в НРБ. В Италия е лайф ис лайф!

fallback