Снимка: БТА
fallback

Французите смятат, че имиграцията има отрицателни последици в редица области като икономиката, сплотеността на нацията и сигурността, и че не е желателно да се приемат повече чужденци, показва допитване, публикувано във в. "Журнал дю диманш", предаде Франс прес.

Петдесет и осем на сто от французите преценяват като негативна ролята на имигрантите като цяло, а тази тенденция се повтаря в почти всички предложени в анкетата сфери: за икономическия растеж (54 процента), за бъдещето на страната (55 процента), за идентичността на страната (58 на сто), зачитането на светския й характер (61 на сто), за общественото единство (64 процента) или сигурността (66 на сто). Общо 64 процента от запитаните смятат, че приемането на още имигранти не е желателно.

Допитването илюстрира враждебността на френското население (което десетилетия наред е приемало голям брой имигранти - явление, допринесло за видоизменяне на обществото), в един незавиден икономически контекст, отбелязва Франс прес.

При все това французите одобряват приемането на хора, които са в опасност: 61 процента смятат, че страната им трябва да дава подслон на мигранти, които бягат от война и мизерия. Те обаче са по-враждебни към икономическата миграция: 71 на сто от анкетираните са на мнение, че тя дава възможност на работодателите да намаляват заплатите.

Колкото до европейския контекст, при затрудненията на ЕС да постигне единна позиция за управлението и разпределянето на миграционните потоци в Европа, французите предпочитат национално решение - 64 процента от запитаните са "за" премахване на Шенгенското споразумение за свободно движение на хора в ЕС и с това те на практика изразяват подкрепа за връщане на националните граници.

В същия дух 54 процента от анкетираните предпочитат решенията за приема и разпределянето на мигрантите в Европа да се вземат на национално равнище. Те обаче не са против Франция да участва в координирани действия за прием, а 51 на сто са съгласни Франция да приема част от мигрантите, пристигащи по гръцките, италианските и испанските брегове.

Допитването е било проведено от института ИФОП между 23 и 26 ноември с представителна извадка от 1015 души.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

V

преди 5 години

Еврогейския се разпада .При това много по мизерно от съветския .Аз не помня при разпада на съветския да е имало умиращи от студ хора в бг ;) За да си запазят милионерските хранилки брюкселските тарикати ще избият европейските народи ;)Това е много по нацистки и извратен съюз от съветския ;)

48

Пурко

преди 5 години

Черни прасета гризат опорите на евро-свинекомплекса!

47

Анонимен

преди 5 години

Всъщност вината макар и косвено е на Садам и Кадафи защото ги няма!

fallback