Снимка: Reuters
fallback

"До 5-6 години оторизиране на плащане с биометрични данни като пръстови отпечатъци или лицево разпознаване вместо с ПИН код ще е стандартна процедура за повечето потребители".

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриващата си реч на Третия годишен форум на Европейската федерация на платежните институции на 21 ноември 2018 г. в Брюксел.

Oще по темата

"Желанието ми е лидерите в сферата на финансовите технологии да са европейски компании. Затова е нужно огромно усилие както от бизнеса, така и от законодателите, които имаме отговорната задача да създадем нужните условия за лесен достъп до финансиране, стимулиране на иновациите и високи стандарти за защита на плащанията", допълни Майдел.

"Ако доскоро се оглеждахме само на запад към САЩ, за да видим как се развиват технологиите и конкуренцията във финансовите услуги, вече трябва да го правим и на изток. Само за 1 ден, на 11 ноември 2018 г., китайската платформа за онлайн търговия Алибаба регистрира транзакции на стойност 30 милиарда долара, 60% от които са били платени със сканиране на пръстов отпечатък или заснемане на селфи с телефона", допълни Майдел, която работи в комисиите на Европарламента за Икономически и финансови въпроси и за Вътрешен пазар и защита на потребителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

Единствения начин за борбата с корупцията са технологиите.

15

Анонимен

преди 5 години

Много ще улеснят престъпниците, които ще започнат да режат пръсти и да селфят гражданите. Все едно да си носиш паролата написана на ръката или на лицето и престъпникът да я вземе, отреже или снима. Абсолютни гглупаци и опасни за всеки европеец са тези слабоумници.

14

Анонимен

преди 5 години

биометричните данни са нещото, което никога не бива да бъде използвано по какъвто и да е повод. С тези дупки в софтуер и хардуер, с тоталната корупция, която цари - злоупотребата е не само възможна, но и лесно изпълнима. Евро*ейците искат да вкарат всички ни в матрицата... ама не са познали.

fallback