Доминик Рааб. Снимка: архив, Reuters
fallback

Британският министър за Brexit Доминик Рааб подаде днес оставка, предаде Ройтерс.

Оставката е в знак на протест срещу постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Със съжаление съобщавам, че след вчерашното заседание на правителството за сделката по Brexit, подавам оставка", написа Рааб в профила си в Тwitter.

Според Рааб проектът за Brexit на Мей застрашава единството на Великобритания. Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Brexit, добави той, цитиран от Франс прес.

Oще по темата

Британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара също съобщи днес, че е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението за Brexit, сключено от правителството му и Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мога да подкрепя споразумението за напускане, сключено с ЕС", обясни Вара в писмото с оставката си, публикувано в акаунта му в Тwitter.

Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, изтъкна, че задачата на министър-председателката Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.

Вара и Рааб подадоха оставка, след като Тереза Мей спечели подкрепата на правителството за проекта. Вара разкритикува сделката, тъй като тя тласка Великобритания в компромис, без набелязан срок, в който тя ще стане суверенна държава.

Ние сме горда нация и е много тъжно, че сме принудени да се подчиним на правила, създадени от други държави, които са показали, че не вземат нашите интереси присърце. Можем и трябва да постигнем повече, заяви той в писмото си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

La France

преди 5 години

Германия с нищо не превъзхожда Франция. Първо, икономиката на Германия е по-голяма защото са с 20 милиона повече. Така че размера не означава нищо. Французите имат по-големи заплати, по-малка работна седмица, повече почивки и по-добро здравеопазване (според експерти - най-доброто в света). Имат най-добрата армия в Западна Европа, ядрени оръжия, ядрен самолетоносач, 60 реактора, космическа програма, нямат американски бази. Франция е най-великата страна! Елзас и Лорен са френски! Точка.

19

Факт!

преди 5 години

До АнонименНикакъв шанс.Френската армия е бая по-напред от немската.Рафала е по-добър самолет от Тайфуна половината Тайфуни не летят.В танковете Леклерка е по-добър.Турските танкове Тигър не направиха нищо срещу кюрдите.Франция има космически войски и сателити германия няма.танковете са нищо в днешно време срещу авиацията хеликоптери и тн както и срещу преносимите противотанкови ракети.Немският флот е нищо пред френският и британският.Нема ги никъде немците.

18

Анонимен

преди 5 години

До Факт!Нали се сещаш, че с тази европейска армия Германия ще се превъоръжи и хептен ще измести Франция. Армията е последното сериозно нещо в което Франция е пред Германия. И ако Франция и Британия бяха толкова пред немците нямаше да имат доста по-малки икономики. Германия също така има по-голямо влияние от Франция в Европа. Германия ДОМИНИРА ЕС, а Франция е втора цигулка... казвам го с горчивина защото мразя немците.

fallback