Снимка: БТА

Британското правителство одобри текста на проектоспоразумението с ЕС по условията за излизане на Обединеното кралство от общността. Това заяви премиерът Тереза Мей след петчасово съвещание снощи с членовете на кабинета си, предадоха световните агенции.

"Колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението", заяви Мей в кратко изявление пред журналисти, което направи на "Даунинг стрийт" 10. "Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", добави тя.

"Възможностите за избор, които имахме, бяха трудни, особено по отношение на Северна Ирландия", подчерта Мей, цитирана от Франс прес, след което добави, че проектоспоразумението е най-доброто възможно.

То ще ни позволи да си върнем контрола върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз, увери министър-председателката.
Твърдо вярвам, с ума и сърцето си, че това решение отговаря в най-голяма степен на интересите на цялото Обединено кралство, каза тя, цитирана от Ройтерс.

"Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", отбеляза още Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува проектоспоразумението. Тя обеща утре да направи изявление пред парламента.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се срещнат днес в Брюксел. Очаква се Барние да съобщи на Туск, че на преговорите за Брекзита е постигнат необходимият напредък, което ще позволи на шефа на Европейския съвет да свика извънредна среща на върха по Брекзита.

Туск ще направи изявление тази сутрин след срещата си с Барние. Според няколко източника най-вероятната дата за извънредната среща на върха на ЕС е 25 ноември.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече изпрати на Туск писмо с препоръка за свикване на извънредна среща на върха, тъй като "на преговорите е постигнат съществен напредък".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase