Александер Ван дер Белен. Снимка: архив, Reuters

Австрийският президент Александер Ван дер Белен отбеляза вчера с призив срещу нетърпимостта 80-ата годишнина от Кристалната нощ - големия погром, извършен през 1938 г. от нацистите срещу евреите в Германия и анексирана Австрия, предаде Франс прес.

"Трябва да гледаме историята като пример, който ни показва докъде може да доведе политиката на изкупителната жертва, на насаждането на омраза и изключването", заяви президентът на церемония на мястото на някогашната синагога в квартал Леополдщат на Виена - най-големият еврейски храм в австрийската столица преди разрушаването му при насилието срещу евреите на 9 и 10 ноември 1938 г.

При погрома са убити най-малко 30 души в Австрия и общо 91 в Третия райх. Около 7800 евреи са пратени в затвора, а 4000 са депортирани в концентрационния лагер Дахау.

"Макар историята никога да не се повтаря, има ситуации и политическа риторика, които показват сходства", каза Ван дер Белен.

"Да бъдем бдителни униженията, преследването и отнемането на права да не се повторят никога в страната ни или в Европа", призова той.

По време на церемонията на мястото на синагогата беше открита светлинна инсталация - една от 25-те в австрийската столица, които бележат някогашното местонахождение на разрушените при погрома еврейски храмове, пише БТА.

Еврейската общност във Виена отбеляза вчера годишнината от Кристалната нощ с шествие, наречено "Светлина на надеждата".

 

Коментари Напиши коментар

6

Да де, ама у нас

преди 4 години

на унижение и ограничаване на правата е подложено етническото мнозинство!Ако се опита да се защитава дори в ситуации, в които е поставен в опасност животът му, представителят на етническото мнозинство впоследствие бива подлаган на преследване - от НПО-тата, съдебната система и повечето журналисти!Така че, ако се стигне до втора Кристална нощ като ответна реакция, някои други ще са виновни, а не етническите българи, които са принудени да предприемат някакви крайни мерки, за да оцелеят!

5

Анонимен

преди 4 години

А причината за Кристалната нощ не се казва. Получили са това, което са заслужили.

4

Анонимен

преди 4 години

Германия обявява война на Полша, а СССР влиза в Полша, за да защити местните си малцинства и граждани. Евреите бягат към руската част на Полша, за да се спасят. СССР знае, че е следващият в списъка на хитлеристите.