Премиерът на летището в Атина. Снимка: Facebook
fallback

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в гръцката столица Атина, където ще участва в откриването на третата среща на върха ЕС - Арабски свят. Форумът тази година е под наслов: "Споделените хоризонти".

Очаква се по време на срещата да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции.

По-късно премиерът Борисов ще присъства на откриването на новото, трето летище в Истанбул по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Пресслужбата на турския президент съобщи, че президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, емирът на Катар, премиерът на Босна и Херцеговина, редица министри ще бъдат сред официалните гости.

След откриването на новото летище официалните лица ще присъстват на тържествен прием, който Ердоган ще даде по случай 29 октомври, националния празник на Република Турция.

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух.

Простира се върху площ от 76,2 кв. км и е с капацитет 150 милиона пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери.

Около 7 милиарда евро е стойността на проекта и неговата реализация, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

До 47 анкета

преди 5 години

Е как забрави най-важното да напишеш какво ще донесе Бойко от Истанбул. Локум ще донесе само на Цецо, а дали ще му дадат руски газ е под въпрос.Истанбулската конвенци ще ни натресе пак. Пак ще настоява да я приемаме. Като иска да се взема с Ердоган, що трябва да кара и нас българите да ставаме обратни?

56

РККА

преди 5 години

И като идеш в Турция питай Ердогана как от една страна на бозаджии преди 30 год днес комшулука е 10/та икономика в света,не ги долюбвам ефендитата ама си стъпиха на краката и ни издухаха икономически отвред,тез де ги оринахме преди 25 год на др.Живков мавзолей му правят за добрината,че и пенсии им плащаме че идат си и инвалиди да се правят.А византиеца Боко да питаш как му дават 300 милиарда ,как ги не връща и как живее 5 пъти по добре от ***,и да се не пъчиш кат теле на арман там че сеизлагаш

55

Партиен член

преди 5 години

После да литне до Бермудския триъгълник.От там рядко се връщст.

fallback