Снимка: Reuters
fallback

Белгийската фабрика, патентовала правоъгълната форма на шоколада, обяви че подава документи за фалит.

Малко известната извън страната фабрика "Жак" е произвела първия правоъгълен шоколад на блокчета в света. През 1936 г. Антоан Жак патентова правоъгълната форма, разчертана на квадратчета.

Компанията започва производството на шоколад във Вервие, на 124 км югоизточно от Брюксел през XIX век. В средата на миналия век тя се мести още в близкия до белгийско-германската град Упен. В пика на растежа си през 60-те години на миналия век 250 работници отливат прочутия шоколад “Жак”.

Марката прави име с картинките на коли и мотори, добавяни в опаковките на шоколадовите изделия преди 60 г, които се превръщат в страст на колекционерите и увеличават печалбите на предприемчивите си собственици.

След като става част от империята на производителя на шоколадови кувертюри Бари Калбо, който притежава 55 фабрики по цял свят, 45 от тях в Европа, "Жак" се връщат към шоколадите през 2011 г. Новите собственици обаче не успяват да й върнат старата слава и днес според синдикатите, най-добрият вариант за бъдещето на фабриката е да тя бъде погълната от мултинационална компания.

Местната преса коментира съобщението като край на епоха в производството на шоколад, макар че днес правоъгълните блокчета са основната форма, под която изделията се предлагат на масовия пазар.

Белгийци са автори и на други важни открития в шоколадовата индустрия като пралините (бонбоните с пълнеж), шоколадовите пасти за мазане и транспортирането на течен шоколад. В наши дни в Белгия има 320 производители на шоколад, които пускат на пазара 725 000 тона от сладкото изкушение годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

До 25

преди 5 години

Малък си бил и затова объркваш някои неща.От Куба идваше захар, произведена от захарна тръстика. Беше по-фина и с по-добри качества от другата, която се произвеждаше от нашенско цвекло.Кой е луд да транспортира цвекло с кораби или самолети, след като у нас се произвеждаше в предостатъчно количество?Освен това, за направата на качествения шоколад се използва и какаово масло, и какао на прах.От какаово масло правеха и едно мазило против изгаряне, оформено на малки стикове. После и то изчезна

19

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 25Ти май не си прочел онзи коментар докрай. След безобразията от соя, които започнаха да пробутват в края на 70-те години, после отново имаше нормални реколти какао по света, но нашите тук се научиха на шашмите със соя и освен бонбоните "Фин млечен", големия шоколад "София" и още един по-малък, с изображение на чашка с кафе (или мляко с какао), всички останали шоколадови изделия съдържаха повече соя от допустимото.

18

Анонимен

преди 5 години

До Пак до НикиИзползвали соя !!!! хахахахах.Моята майка работеше 40години в Васил Коларов Пловдив.идваше цвекло от куба и се използваше какаово масло в шоколада!като малък се разхождах из шоколадовия цех много пъти.шоколада беше хубав само че хигиените условия бяха ужасни!

fallback