Снимка: Facebook
fallback

Европейската комисия пропусна Виктория Маринова в изявление, което направи в защита на свободата на словото и на журналистите. Поводът е навършването на една година от убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция.

"Днес отдаваме почит на Дафне, на Ян Куцияк и на всеки журналист, който е бил сплашван, тормозен, заплашван и понякога дори убиван", заяви говорителят на шефа на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, призовавайки кореспондентите в Брюксел да почетат с минута мълчание жертвите.

Oще по темата

Запитан защо Виктория Маринова не е спомената поименно, след като миналата седмица първият зам на Юнкер Франс Тимерманс и други европолитици свързаха убийството й с разследване на злоупотреби с европари, говорителят каза, че Юнкер е направил декларация и това е достатъчно.

"Смятам, че фактът, че направихме изявление за резултата от полицейското разследване в България и в Германия, за много бързата реакция към вероятния извършител на това убийство и неговите мотиви, ни дава възможност да се фокусираме върху журналистите, които страдат заради своята работа", заяви говорителят на Юнкер.

Председателят на Еврокомисията направи декларацията си на 10 октомври, часове, след като Бойко Борисов изрази недоволство от прибързаните и неточни обвинения от Европа.

В заявлението на Юнкер се приветстват "усилията на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите агенции на други страни членки, успешно арестуваха заподозрения в убийството на журналистката Виктория Маринова".

Комисията заяви днес, че малтийската журналистка Галиция и словашкият й колега Куциян са били убити "само, защото са си вършили работата" и декларира, че "в Европа трябва да е безопасно да говориш свободно, журналистите не бива да бъдат заплашвани или да се страхуват, демокрацията трябва да е отворена и свободна".

В отделно изявление по същия повод първият заместник на Юнкер Тимерманс, вицепрезидентът Андрус Ансип и комисарите за правосъдието Вера Йоурова и Мария Габриел, Маринова също не присъства поименно.

В тяхната декларация се казва, че "днес ние почитаме тежката работа и неуморност на Дафне, на Ян Куцияк и на много други журналисти, които жертват всичко, което имат - понякога и живота си, за да казват истината".

Четиримата изразяват готовността на Еврокомисията да брани свободата на изразяване и свободните медии: "Демокрацията не може да оцелее, ако журналистите вече не са в състояние на репортерстват свободни, ако са обект на цензура, ако им се пречи да критикуват властите и особено, ако са сплашвани, тормозени, заплашвани и дори убивани затова че си вършат работата. Демокрацията разчита и зависи от тяхната работа".

"Репортери без граница", Асоциацията на европейските журналисти и Европейската федерация на журналистите се обявиха за независимо разследване за смъртта на Галиция, която беше взривена в колата си в Малта.

Процесът за убийството на разследващата журналистка все още не е започнал и властите не са разкрили поръчителите на разправата. Трима души са арестувани по подзрение, че са преките извършители.

Според журналистическите организации това е лош сигнал към всички, които "биха искали да заглушат критичните гласове и да създадат атмосфера на страх сред журналистите".

"Репортери без граници" организира днес в Брюксел помен в памет на Дафне Галиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

баба мара

преди 5 години

виктория не е журналистка а изтриването на коментари по саитовете е красноречиводоказателство за 111 място

56

65

преди 5 години

Ами така ще е ,защото още преди да ома каквато и да е версия се каза ,че не е заради работата и.Сигурно вече има значение за нея

55

Анонимен

преди 5 години

ЕК жали ама донякъде и това някъде свършва където започват икономическите интереси на новото поколение неолиберали тоталитаристи.После и друго видях ромът бил тренирал бокс някой пък беше ходил в казарма и това не ги правело убийци.Принципно да само защото съм тренирал бокс не значи че ще убивам ама бъдете си честни ако хич нямате намерение да убивате защо развивате умения който се прилагат само за това.Аз пък и оръжия съм разработвал но никога няма да ми хрумне да кажа ама аз не стрелям с тях.

fallback