снимка: Ройтерс

Европейските потребители може още да не го знаят, но те ще бъдат ударени от преминаването към по-чиста енергия.

Идването на октомври отбелязва и първия ден на зимата за света на търговията с газ. Това, което е необичайно през тази година, е, че цените на едро вече са близо до най-високите си стойности от десетилетие насам – и то дори още преди първото по-значително понижение на температурите.

Скокът идва от усилията на европейските политици да увеличат санкциите за употребя на въглища по същото време, в което Китай започва употреба на повече чисто гориво в опит да подобри състоянието на околната си среда. Това означава, че захранваните с газ генератори, азиатските вносители на втечнен природен газ, както и хранилищата в Европа, които все още се възстановяват след миналогодишната сурова зима в Европа се състезават за едни и и същи суровини.

По думите на Ник Стансбъри, ръководител на звеното за енергийни стратегии към Legal & General Investment Management натискът върху газа води до голямо покачване в цените на енергийния пазар в Европа, което обаче не се наблюдава на други места по света.

На много места на Стария континент цените тръгват вече нагоре. Холандският газ поскъпна с 60% от март насам, а договорите за британско гориво през зимата удвоиха цената си за две години. В същото време нивата на хранилищата в региона достигат най-ниските си стойности за това време на годината от 2013 г. насам.

В Германия цените за електричество на едро за 2019 г. достигат рекордно високи стойности, тъй като цената на въглищата се приближава до 100 долара за тон – най-високата стойност от пет години насам. Също така договорите за продажба на въглеродни емисии са на най-високата си цена от десетилетие заради реформа, която ще намали отпускането на разрешителни за отделяне на вредни газове.

„Тази зима може да се окаже най-интересна от години“, смята Джон Туоми, газов анализатор към Bloomberg New Energy Finance в Лондон. „Ако имаме продължителен студен период, то Европа може да се нуждае от достатъчно висока цена, за да привлече допълнителни доставки от световния пазар на течен природен газ“, посочва той.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase