Снимка: БТА
fallback

Британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Франс прес.

Вчера Хънт обвини ЕС, че се стреми "да накаже" Великобритания заради решението й да го напусне и направи паралел с опитите на Съветския съюз да попречи на гражданите си да напускат територията му.

Oще по темата

Питър Рикетс, който от 2006 до 2010 г. е бил постоянен секретар на външното министерство, окачестви в Twitter изказването на Хънт като "глупости, които са недостойни за британски външен министър".

"Каквото и да е мнението ви за Брекзит, за британския външен министър е шокираща грешка в преценката да сравни ЕС със Съветския съюз", заяви в Twitter Саймън Фрейзър, постоянен секретар във външното министерство от 2010 до 2015 г.

Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март 2019 г., но шест месеца преди крайния срок преговорите по споразумение за раздялата буксуват.

"За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време", заяви главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на журналистически въпрос днес.

В речта си Джереми Хънт говори за свое посещение в Латвия, която по думите му е станала "модерна демокрация, член на НАТО и ЕС" след придобиването на независимост.

"Какво се случи с доверието и идеалите на европейската мечта? ЕС бе предназначен да брани свободата. Съветският съюз беше този, който пречеше на хората да заминат", заяви той.

"Ако превърнете европейския клуб в затвор, желанието за бягство няма да намалее, а ще нарасне и ние няма да сме единственият затворник, който се опитва да избяга", предупреди Хънт.

На това посланичката на Латвия в Лондон отвърна в Twitter, че "ЕС донесе благоденствие, равенство, растеж и уважение" на страната й, докато Съветският съюз "унищожи живота на хората от три поколения".

Чешкият заместник-външен министър Томаш Петршичек заяви в Twitter, че "ЕС наистина не е Съветският съюз".

"В Европа вземаме заедно решения в Брюксел, докато Москва решаваше от наше име, без нас", подчерта той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 5 години

ЕС бил като ссср каза новия щат на фащ без да знае че във фащ има само вход но не и изход

46

Анонимен коментар 48

преди 5 години

за коя Германия говориш друже,то вече няма такива като германци или ариици,благодарение на ЕС всички муджехидини се приселиха в така наречената Германия,дано Меркел го осъзнава ,но глупости на кого му пука от тези така наречени европейски политици мафиоти нали европейските субсудии вървят по предназначение,та какво от това че арабите ще ни унищожат на кого му пука!

45

Анонимен

преди 5 години

До Берлин 45Освен с мангизи, с нещо друго да си червив?

fallback