Снимка: pixabay.com

Измества ли се обществената подкрепа към втори референдум във Великобритания за членството в ЕС? На фона на разширяващите се разговори за втори референдум, в. Гардиън посочва кои са ключовите въпроси по спорната тема:

Засилва ли се обществената подкрепа за втори референдум?

Допитванията през миналата година постоянно показваха, че британците не смятат, че процесът на Брекзит е бил добре управляван, но това не се съчетава с никакъв стремеж за повторно провеждане на референдума. По-нови допитвания обаче започнаха да показват различна картина.

През юли ЮГав установи, че 42 процента от обществеността подкрепя ново гласуване, сравнено с 40 на сто против. През април 2017 г. само 31 процента от хората подкрепяха втори референдум.

По-нататъшни допитвания за кампанията "Пийпълс воут" ("Гласът на народа") установиха, че нараства подкрепата за перспективата за излизане без сделка. В допитване за ЮГав сред повече от 10 000 души, 50 процента казаха, че в случай на изход без сделка в преговорите, трябва да има ново гласуване.

Кой подкрепя нов вот?

През последните месеци идеята за нов вот по условията на сделката, с възможност за оставане в ЕС, спечели някои известни политически привърженици, както и дарения от бизнеса и подкрепа от знаменитости.

Бившата министърка на образованието Джъстийн Грийнинг е най-известната консерваторка, която е за нов вот. Редица проевропейски политици лейбъристи подкрепят втори референдум, включително Чука Умуна и Тони Блеър, като и либералдемократите и Зелената партия.

Знаменитостите, сред които Гари Линекер, Габи Лоуган и сър Патрик Стюарт, също агитират за още едно гласуване.

Огромни дарения се правят за кампания за повторен вот. Съоснователят на "Сюпърдрай" (фирма за облекло, бел. прев.) Джулиън Дънкъртън дари 1 млн лири на кампанията "Гласът на народа", а милиардерът филантроп Джордж Сорос даде 500 000 лири на на проевропейската Група "Бест фор Британ" ("Най-доброто за Великобритания").

Как ще протече втори референдум?

Единственият възможен път към втори референдум преди крайния срок за Брекзит през март ще се появи, ако Тереза Мей не успее да прокара в Камарата на общините какъвто и да било вариант на сделка за напускане, който успее да договори с Брюксел. Ако няма парламентарен път за излизане от задънената улица, ще има референдум или общи избори, макар че и двете изглеждат малко вероятни.

Участниците в кампанията казват, че предложеният вот трябва да е избор между евентуалната сделка на Мей и оставане в ЕС - нещо, което привържениците на Брекзит никога няма да приемат. Грийнинг повдигна идеята за "предреферендум", в който гласоподавателите ще могат да избират между три възможности, подредени поред на предпочитанията: никаква сделка, сделката на Мей или оставане.

Какви са препятствията?

В Камарата на общините все още няма мнозинство в подкрепа на втори референдум. Голямото мнозинство от депутатите вероятно ще са инстинктивно резервирани към идеята за второ гласуване и враждебните реакции, които то може да отприщи.

Лейбъристите се надяват по-скоро да ускорят парламентарните избори, отколкото да има референдум. Времето за нов референдум изтича - за последния бяха нужни седем месеца за одобряване на свързаните с него закони в парламента. Дори процедурата да бъде ускорена, трудно е да се предположи как може да се проведе гласуване без удължаване на крайния срок в член 50.

Какво би направила Европа?

Главният преговарящ от ЕС Мишел Барние каза, че ЕС би могъл по принцип да удължи крайния срок в член 50, за да има втори референдум, макар че това няма да е лесно.

Всяко удължаване може да има косвен ефект върху изборите за Европейски парламент през 2019 г. и преходния период след Брекзит, който трябва да приключи през декември 2020 по настояване на ЕС заради времевата рамка на бюджета на блока.

Ако втори референдум доведе до гласуване за оставане, няма гаранции, че ЕС няма да се опита да наложи известни условия на продължаващо членство на Великобритания.
 

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

А подкрепа за трети или четеърти референдум има ли.???Питам МейнСтрийм Медиите,

27

ПЕНКО

преди 4 години

АНГЛИЧАНИ , НЕ МИ Е МЪКА ЗА О,ХЕНРИ - МЪКА МИ Е ЗА "МОНТИ ПАЙТЪН" !!! КАК ТАКА ГЕРМАНЦИ И ФРАНСЕТА ЩЕ ГИ " УЧАТ" КАК ДА СЕ МАЙТАПЯТ С ИСТОРИЯТА И ЧОВЕШКИТЕ ДЕФОРМАЦИИ !!! НО АЗ УВАЖАВАМ ШВАБЕНЗИТЕ ... НО ПО -МАЛКО ФРАНКУЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!

26

Пет

преди 4 години

А България е била винаги бедна.спомнете си времето преди 20 години с валутната криза и поевтиняването на лева. Нямаше и хляб по магазините и дори купонна система се въведе. Пак ли искате Това да дойде? България Не е Швейцария.която събира парите в банки на диктатори и мафиоти и уж фалшиф Неутралитет пази. България загива без Съюза и Турция ще я превземе веднага!