Снимка: БТА

Европейският съюз би трябвало да оформи бъдещи миграционни споразумения със страни от Северна Африка по модела на споразумението си с Турция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА.

На неформалната среща на върха в Залцбург лидерите на ЕС се споразумяха да продължат диалога с Египет, както и със страни като Тунис и Мароко, за да пресекат нелегалната миграция през Средиземно море, добави Меркел.

"В крайна сметка ние ще имаме нужда от споразумения и договори, които са структурирани като споразумението между ЕС и Турция", каза Меркел, като добави, че всяка страна ще изисква специфично решение.

В съответствие със споразумение от 2016 г. Анкара се съгласи да спира преминаването на бежанци през нейната територия към Западна Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за бежанците, намиращи се в Турция.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че границите на ЕС трябва да бъдат подсилени, за да може да се води по-ефективна борба с нелегалния трафик на мигранти. Освен това трябва да се води засилен диалог със страните, от които произхождат мигрантите, подчерта той.

Макрон приветства факта, че дискусиите за миграцията в Залцбург са били много по-спокойни и открити, отколкото на срещата на върха на ЕС през юни, където европейците се показаха силно разединени, предаде Франс прес.

Френският президент уточни, че е обсъдил всички въпроси с унгарския премиер Виктор Орбан, с цел да се постигне компромис.

"Нещата се движат", но напредъкът би могъл да бъде по-бърз, независимо дали по отношение на границите на ЕС или по въпроса за връщането на мигранти, чиято молба за убежище е била отказана, подчерта Макрон.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase