Кадър: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

В Европа тече наместване на пластовете, което минава през краха на настоящото статукво. Това може да се каже като обобщение на началото на новия политически сезон на стария континент. Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, които доминираха политиката досега, са в много трудно положение. Те едва ли ще успеят да запазят позициите си в новия Европейски парламент. Очаква се да последва преразпределение на силите в Европа. Сблъсъкът между двете визии за бъдещето на Европа постепенно ще ескалира до европейските избори през май. Това каза Калоян Методиев, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според Методиев мигрантската криза далеч не е водещият проблем в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че всъщност проблемите за ЕС са много комплексни.

"Проблемите в ЕС са идеологически, идейни и институционални. Те са многопластови и не са свързани само с мигрантите. Те се дължат на дълго трупано напрежение. В момента се създадоха условията за избухване на нови политически парадигми," посочи Методиев.

Политологът коментира и бъдещото напускане на Великобритания от ЕС, като посочи, че Brexit предизвиква вътрешнополитическа криза в Кралството. Според него министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е все още на поста си, тъй като липсват достатъчно подписи за отстраняването ѝ.

"Шотландците са недоволни от плана на Мей за Brexit, защото той носи много несигурност за тях. Евроскептиците пък настояват за "твърд" Brexit. Мей е на поста си в момента, тъй като нито една от противостоящите страни не е толкова голяма, че да вземе властта или да има идея как да процедира след нейната смяна. Предстоящата конференция на Консервативната партия създава и допълнително напрежение в британското правителство," оцени политологът.

Методиев посочи, че за споразумение между Великобритания и ЕС за Brexit остават още два месеца. Това е така, защото процедурата по ратифицирането му е дълга и трябва да се случи и от Лондон, и от Брюксел до декември, за да влезе в сила до март, когато трябва и Кралството да напусне Съюза.

Още подобни новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Баба Гица

преди 5 години

От този "мозък" схванах само: блабла нещо ше се случи, щото в европа има проблеми. Комплицирани! Аре у лево! Аман от псевдоексперти!

46

Празни надежди

преди 5 години

Европа е загубена. През декември т.г. всички европейски страни с изкл. на Унгария, Полша и Чехия ще подпишат глобалния пакт за миграция на ОН. Това е смъртната присъда на Европа и нейното население. Който все още не е запознат със съдържанието му, е крайно време да го прочете, тъй като България също ще даде съгласието си за безусловното отваряне на границите си за мигранти.

45

ergen4ev

преди 5 години

До Ким Чен Унсветни ни коя и с какво е по добра алтернативата дето предстои иначе ни е трудно да те вземем на сериозно из между всички плямпала шампиони по въздухоговорене

fallback