Снимка: БТА

Юнкер трябваше да спре Ангела Меркел да кани мигрантите в Европа, заяви съпредседателят на консерваторите в Европейския парламент Ришард Легутко в отговор на речта “За състоянието на Съюза”, която председателят на Европейската комисия произнесе днес в Страсбург.

Според консерваторите миграцията е най-големият провал на Европейската комисия, която приключва мандата си след 13 месеца.

“Меркел отвори европейските граници, но вие трябваше да опитате да я спрете. Укрепването на външните граници е закъсняло предложение, след като изгубихме време с абсурдното решение за задължителните квоти”, настоя полският евродепутат.

Като съпредседател на третата по големина група в Европарламента Легутко заяви, че 4 години, след като Юнкер пое Европейската комисия, ЕС не е в по-добра форма и че “Европа никога не е била по-разделена”.

“Единството вече го няма, броят на хората, разочаровани от европейския проект, се увеличава и Европейската комисия има политическа отговорност за това”, настоя консерваторът.

Още по темата

Проевропейските партии обаче похвалиха Юнкер за речта му и за свършеното дотук.

Лидерът на християндемократите, чийто кандидат за шеф на Еврокомисията беше Юнкер - Манфред Вебер обяви, че кризата в Европа е приключила и че политиците от ЕНП са спасили еврото и Европа, докато социалистите и либералите не можели да предложат нищо. Вебер обеща до края на годината Европейската централна банка да приключи политиката си на нулеви лихви и поощри Комисията, че е успяла да превърне Brexit в проблем на Лондон, обединявайки ЕС.

Вебер настоя за незабавното приемане на България и Хърватия в Шенген и призова социалистическото правителство в Румъния да прекрати със законодателните промени в правосъдната област, с които рискува бързото включване на София и Загреб в безвизовото пространство.

Като подкрепиха Юнкер, социалистите настояха да се наблегне на легалната миграция на квалифицирани чужденци, законодателното предложение за което е заседнало в Съвета.

Лидерът на социалистите Удо Булман призова за нов договор между Брюксел и страните от Източна Европа, чрез който да се помогне за модернизиране на икономиките им и повишаването на стандарта на живот в тях. Според социалистите подобен план трябва да се направи и за държавите от Юга.

“Аплодираме предложението за Африка - не се нуждаем от благотворителност, а от създаването на най-големия търговска зона в света”, заяви водачът на либералите Ги Верхофстат. По негово мнение плановете на Комисията да предложи нов алианс с Африка за инвестиции и работни места ще компенсира отрицателните последици от китайските инвестиции на континента.

Либералите застават зад Юнкер и за обещанието му, че Еврокомисията няма да прави компромиси със спазването на върховенството на закона и ще действа решително срещу посегателствата срещу него.

Верховстат сравни премиера на Унгария Виктор Орбан и консервативния водач в Полша Ярослав Качински с Доналд Тръмп. Двамата се опитвали да превземат отвътре европейските партии, както американският президент направил с републиканците в САЩ, каза той.

Лидерът на либералите предложи Европейската комисия да назначи специален прокурор, който да разследва “намесата на чужди държави в европейските демокрации”, да “идентифицира чуждите агенти в социалните медии и екстремистките политици”, с които те сътрудничат, както  и да предпази от манипулация европейските избори през май.

Според зелените колкото и големи да са външните предизвикателства, основният враг на ЕС “са националистите, расистите и лидерите, които не вземат решения, а използват ЕС като извинение за собствените си провали”. Съпредседателят на Зелените Ска Келер цитира протестите в защита на Пирин като пример, че когато гражданите се обединят, те могат да променят политически решения. Тя обаче предупреди, че “ако Европа отслаби демокрацията, ще загуби себе си”.

Зелените изразиха недоволство от липсата на амбиция от страна на Комисията да се бори с климатичните промени, като ги постави като приоритет в бюджетното си планиране и земеделската си политика.

Евроскептиците и крайната десница отхвърлиха всички планове на Юнкер. Найджъл Фараж заяви, че новото правителство на Италия ще се види на Брюксел малък проблем на фона на предложението някои решения във външната политика като санкции и позиции по нарушения на човешките права и в данъчната политика да се вземат с квалифицирано мнозинство вместо с единодушие.

Български евродепутати не се включиха в ключовия дебат по годишната реч на председателя на Европейската комисия, която е последна за мандата на Жан-Клод Юнкер.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 месеца

Мнозина си мислят за Меркел,Макрон и т.н,като за европейци,"допуснали грешки",но нека поразсъждават за тях,като за кравароционистки агенти,нямащи нищо общо с "Европа",подставени по точно определен план,за разрушаване на същата и тогава да помислят,какво реално се "случва" с държавите от ЕС и че това не е "случване",а строго изпълняван план!

22

Анонимен

преди 8 месеца

ЕС е икономически съюз. Така че...може просто да си дрънкате. Англия им шоказва какво е

21

гост

преди 8 месеца

До Анонимен - Аз му давам до 2025 година, когато ще се разпадне окончателно.