Снимкa: Reuters

Българските евродепутати се разделиха в най-горещото гласуване в Европейския парламент днес - да бъде ли наказана Унгария за неспазване върховенството на закона.

Петима от шестимата представители на ГЕРБ подкрепиха политиката на Виктор Орбан като гласуваха срещу доклада на либералката Джудит Сергентини, който призовава за задействането на член 7 от Лисабонския договор. Параграфът предвижда санкциониране, което може да стигне до отнемането правото на глас на страната при вземането на решения в ЕС.

Още по темата

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Владимир Уручев и Асим Адемов гласуваха против задействането на процедурата, известна като “ядреното копче”, след като парламентарната група на ЕНП разреши гласуване “по съвест”. Това стана след разгорещен дебат при закрити врати снощи в Страсбург между членовете на групата и унгарския премиер Орбан, който се проведе след официалната дискусия в Европарламента.

Шестият представител на ГЕРБ - Ева Паунова-Майдел се въздържа. За разлика от почти цялата си парламентарна група, против доклада е гласувал и социалистът Момчил Неков. В съгласие с партийната политика на консерваторите, от които са част, Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, също са гласували срещу заключенията на ЕП, че в Унгария се нарушават основните европейски ценности и че това застрашава и останалите демокрации в Съюза.

В подкрепа на задействането на процедурата по член 7 са били петима от 17-те представители на България в Европейския парламент, сочат официалните данни Това са Сергей Станишев от социалистите, Светослав Малинов от ЕНП и трима либерали - Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.

Петър Курумбашев, Георги Пирински от социалистите и Неджми Али от либералите не са участвали в гласуването.

Европейският парламент поиска днес задействането на член 7 срещу Унгария за нарушването на върховенството на закона, основни свободи и за корупция с 448 срещу 197 гласа и 48 въздържали се.

 

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 10 месеца

В конституцията ни пише - всички хора се раждат равни по достойнство и права. Националистите с *** тен като един вице просто са за смях. Лъжат народа, за да са на власт. Целия ни народ независимо дали е българи или от някой етнос е лишен от достойнство и права и само националистите вдигат пушилка а нищо не правят. Сеят злоба и омраза между съседи и страдаме всички заедно от крадливото управление.

37

Анонимен

преди 10 месеца

Орбан си има и много грешки, като например посяга на съдебната система, гази медиите. Член е на ЕНП - защо социалистите да гласуват за него, като мачка унгарските социалисти и унгарското общество.Позитивите му са че е опълчил на С о рош и нищо повече. Оградата му е популизъм и не спира никакви мигранти. Тя ако спираше мигранти нямаше Унгария да е налазена от с в и нска чума.

36

Анонимен

преди 10 месеца

Социалистите не могат да подкрепят ксенофоби, диктатори и неофашисти. Така че българи вижте за кого сте гласували - за диктатори, мразещи хората заради цвета на кожата им ама ползващи гласа им за да дойдат на власт. Левите партии са хиляди пъти по-човеколюбиви от десните и псевдонационалистичния им популизъм. В същото време днес са в очевадна коалиция с ДПС. ДПС ги докара на власт.