Снимка: архив Reuters
fallback

Дългите години на кризата породиха бедност, безработица и натиск за икономии в Португалия. И именно тогава южната европейска държава намери спасение от Далечния изток, в лицето на Китай.

"Китайците ни помогнаха много, защото в страната се вляха парични постъпления, които решиха проблема с публичния дълг", казва Илидио Серодио пред Deutsche Welle.

ЕС се притече на помощ на Португалия със спасителен пакет мерки и в замяна трябваше да приватизира държавни предприятия.

Именно тогава Поднебесната империя погледна към Португалия. Китайски компании буквално "напазаруваха" банки, застрахователни дружества, недвижими имоти и дори медии.

От 2011 г. една пета от проспериращия държавен енергиен гигант е в китайски ръце, а апетитът идва с яденето – Китай иска и останалата част,  предлага €9 млрд.

Зад всички сделки стои китайското правителство, но дали Португалия ще се окаже политически зависима от Пeкин, се оказва важен въпрос.

Затова ЕС преговаря за въвеждането на нови правила за прозрачност за определени чужди инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

Проблемът е, че ще слугуваме на китайците ако им позволим да изкупят държавата. Трябва внимателно с тях. Да му мислят държави като Португалия, Северна Македония, Сърбия и др., които щедро се възползват от китайските пари. Ще се окаже, че някой друг решава за икономиката им и на местните може да не им хареса. България трябва да насочи китайски капитали в материално производство, както имаше идеи за производство на жп. мотриси край Мездра.

20

Др. Уотсън

преди 5 години

Е, навремето англичаните купуваха имоти в Португалия и тя дръпна напред оъ това и от туризъм. Сега кинти имат китайците, техен ред е да купуват. Проблема е , че от тези китайци европееца вече плаща солена цена за имоти и се заробва до живот към банките.В Оукланд, Нова Зеландиа, вече са забранили продажбата на имоти на чужденци, т.е. китайци, понеже местните не могат да сии купят нищо.

19

Анонимен

преди 5 години

"Китай е Комунистическа държава виждате че там няма корупция и мафия защото комунистическите закони не позволяват това." - леле мале... хахаха оправи ми деня... По-голяма корупция от тази в комунистическите системи няма. Хайде сега слагайте минуси, понеже нищо не разбирате. :) Знаете ли изобщо що е комунизъм? Или не е важно да знаете, важно е да заработвате хахаха

fallback