Снимка: архив, Reuters

Германската крайна десница организира днес за втори пореден ден демонстрация в източния град Кемниц, предаде Франс прес.

Протестите са реакция на смъртта на намушкан с хладно оръжие при сбиване в Кемниц мъж, в което се предполага, че са участвали и чужденци.

Крайнодясното движение "Пегида" и партията "Алтернатива за Германия" призоваха за провеждане на демонстрация в близост до мястото на сбиването.

"Пегида" поиска от германското правителство да засили сигурността на гражданите и да промени политиката си.

Крайнодясното движение твърди, че починалият 35-годишен мъж е бил намушкан, докато се е опитвал да защити съпругата си.

Вчера близо хиляда души излязоха по улиците на Кемниц, скандирайки лозунги като "Чужденците вън", "Това е нашият град" и "Ние сме народът".

Според очевидци участниците в демонстрацията са нападали физически и са преследвали чужденци, които са срещали по пътя си.

Германското правителство разкритикува остро поведението на събралите се вчера в Кемниц крайнодесни екстремисти и окачестви действията им като "лов" на чужденци, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това, на което станахме свидетели вчера в някои части на Кемниц, и това, което видяхме на видеозаписите, не може да се случва в една правова държава", заяви говорителят на кабинета Щефен Зайберт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase